Tensiuni diplomatice între Franța și țări din Africa

06 10. 2023, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Tensiunile diplomatice dintre Franța și țările africane Burkina Faso, Mali și Niger afectează sistemul de vize. Studenții, cercetătorii și artiștii din țările africane au probleme atunci când vor să obțină documentele necesare pentru a intra în Franța.

Sute de studenți, cercetătorii și artiștii care trebuie să ajungă în Franța nu sunt siguri că pot obține viza. Asta din cauza deteriorării relațiilor cu Franța în urma loviturilor de stat din Burkina Faso, Mali și Niger din ultimii trei ani.

Militarii care au preluat puterea s-au întors împotriva fostei puteri coloniale, dând afară din țară trupele și ambasadorii. Ca urmare Franța a fost nevoită să își închidă serviciile consulare în Burkina Faso, Mali și Niger.

Situația este incertă

Anul trecut, Franța a emis 907 vize de studenți și stagiari pentru cetățeni din Burkina Faso, 689 pentru Mali și 436 pentru Niger care doresc să studieze sau să facă practică în țară. În prezent, situația este incertă, iat solicitanții de vize se tem că vor pierde cursurile sau stagiile la care s-au înscris.

Autoritățile franceze au anunțat că studenții, artiștii și cercetătorii aflați în Franța sunt bineveniți și vor putea să își continue activitățile.