Planul Israelului de „răzbunare cruntă” împotriva Hamas ar putea fi complicat de ostatici

10 10. 2023, 02:00
Sursa foto: Profimedia

Opțiunile premierului Benjamin Netanyahu de a lovi Hamas pentru incursiunea în Israel ar putea fi limitate de grija pentru numeroșii israelieni capturați în timpul raidului, scrie Reuters.

Într-un atac dramatic lansat sâmbătă din Gaza, gruparea palestiniană Hamas a luat cu asalt orașe israeliene, ucigând peste 700 de israelieni și luând zeci de ostatici. Netanyahu a promis „răzbunare cruntă”, dar soarta soldaților israelieni, a bătrânilor, femeilor și copiilor duși în Gaza – numărul acestora este încă neclar – complică modul în care Israelul își respectă promisiunea de a riposta rapid și dur, respectând în același timp un principiu de lungă durată de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

„Realitatea crudă este că Hamas a luat ostatici ca o poliță de asigurare împotriva represaliilor israeliene, în special un atac masiv la sol și pentru a face schimb de prizonieri palestinieni”, a declarat Aaron David Miller, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Israelul va acționa pentru a elibera ostaticii

Ministerul israelian de Externe a declarat că Israelul va acționa pentru a elibera ostaticii, pentru a afecta grav „infrastructura teroristă” a Hamas și pentru a se asigura că niciun grup terorist din Gaza nu va mai putea face rău cetățenilor israelieni.

Reuters notează că încercarea de a-i salva pe toți cei despre care Hamas a spus că sunt acum reținuți în diferite locații le-ar putea pune în pericol viețile. Cu toate acestea, negocierile prelungite cu Hamas pentru un schimb de prizonieri ar fi o victorie uriașă pentru un dușman înrăit al Israelului.

O victorie uriașă pentru Hamas și alte grupuri militante

Adjunctul șefului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat pentru Al Jazeera că gruparea are acum un număr mare de prizonieri israelieni – Hamas nu a dat niciun număr până acum – spunând că sunt suficienți pentru a asigura eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni.

Asociația Prizonierilor Palestinieni estimează numărul celor deținuți în închisorile israeliene la aproximativ 5.250.

Dacă Israelul ar fi de acord să îi elibereze pe toți, ar fi o victorie uriașă pentru Hamas și alte grupuri militante – și din acest motiv ar fi un târg dificil de încheiat din punct de vedere politic pentru Netanyahu sau pentru orice lider israelian.

Cu toate acestea, Mohanad Hage Ali, de la Carnegie Middle East Center, a declarat că negocierile par a fi singura cale clară de urmat.