China a început antrenamente militare în apropiere de granița cu Myanmar

27 11. 2023, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

Armata chineză organizează exerciții în apropiere de granița cu Myanmar chiar în apropierea locului în care un convoi a luat foc. Se pare că incidentul a fost provocat de insurgenții care se luptă cu armata din Myanmar.

Armata chineză a început exercițiile conform unui anunț publicat pe rețelele de socializare la o zi după ce un convoi de camioane care transportau bunuri în țara vecină din Asia de Sud-Est a luat foc.

Antrenamentul are ca scop „testarea capacităților de apărare a frontierei și a capacităților de atac cu foc ale trupelor”, a declarat Comandamentul Teatrului Sudic, unul dintre cele cinci din cadrul Armatei Populare de Eliberare a Chinei, pe aplicația WeChat.

Armata din Myanmar a pierdut controlul asupra mai multor orașe

Nu au fost oferite detalii despre calendarul exercițiilor sau numărul de trupe implicate. Autoritățile din Myanmar au fost informate cu privire la exerciții.

„Legătura militară dintre China și Myanmar este fermă, iar colaborarea dintre cele două armate este prietenoasă și se consolidează”, a spus Zaw Min Tun, reprezentantul militarilor aflați la putere în Myanmar, potrivit Reuters.

Armata din Myanmar a pierdut controlul asupra mai multor orașe și avanposturi militare din nord-est și din alte părți ale țării. Armata se confruntă cu cea mai mare ofensivă a insurgenților de la preluarea puterii printr-o lovitură de stat din 2021.

Intensificarea luptelor interne a provocat strămutarea a peste 2 milioane de persoane în Myanmar, potrivit ONU.