Home » D:News » Ce se întâmplă cu producția de opiu din Myanmar în urma crizei economice?

Ce se întâmplă cu producția de opiu din Myanmar în urma crizei economice?

Ce se întâmplă cu producția de opiu din Myanmar în urma crizei economice?
Foto: Pexels
Publicat: 27.01.2023

Producția de opiu în Myanmar a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani din cauza crizei economice mondiale, anunță ONU.

Producția de opiu a crescut brusc în Myanmar, după ce timp de șapte ani a scăzut, susțin reprezentanții ONU. Aceasta a ajuns la 795 de tone în 2022, aproape dublu față de producția din 2021 de 423 de tone. 2021 este anul loviturii de stat în urma căreia militarii au preluat conducerea țării, potrivit BBC.

ONU consideră că acest lucru este determinat de dificultățile economice și de lipsa de securitate.

Producția de opiu din Myanmar, în creștere bruscă

„Perturbările economice, de securitate și de guvernare care au urmat preluării puterii de către armată în februarie 2021 s-au adunat, iar fermierii din zonele îndepărtate nu au avut altă opțiune decât să se întoarcă la opiu„, a declarat Jeremy Douglas, reprezentantul regional al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Raportul său, care a fost publicat joi, arată că economia Myanmarului s-a confruntat în 2022 cu șocuri externe și interne cum ar fi războiul dintre Rusia și Ucraina, instabilitatea politică continuă și inflația în creștere. Toate acestea reprezintă „stimulente puternice” pentru ca fermierii să reia sau să extindă cultivarea macului de opiu.

Myanmar este al doilea mare producător de opiu din lume, după Afganistan. Cele două țări sunt sursa celei mai mari părți a heroinei vândute în întreaga lume. Economia opiului din Myanmar este evaluată la 2 miliarde de dolari, în timp ce comerțul regional cu heroină este evaluat la aproximativ 10 miliarde de dolari, conform estimărilor ONU.

De ce se produce mai mult opiu în Myanmar?

În ultimul deceniu, proiectele de înlocuire a culturilor și îmbunătățirea oportunităților economice din Myanmar au dus la o scădere constantă a cultivării macului de opiu. Lucrurile s-au schimbat din nou în ultimii doi ani. Producția de opiu în 2022 a fost cea mai mare din 2013, când cifra a fost de 870 de tone.

Suprafețele de cultivare a macului de opiu în 2022 au crescut cu o treime, ajungând la 40.100 de hectare, potrivit raportului, care a mai arătat că producătorii folosesc echipamente din ce în ce mai sofisticate.

Tags:
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase