Elon Musk vrea control cu drept de vot de cel puțin 25% la Tesla

17 01. 2024, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a declarat că nu s-ar simți confortabil dacă ar crește producătorul auto spre a deveni un lider în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii fără a deține cel puțin 25% din controlul cu drept de vot al companiei, aproape dublu față de participația sa.

Musk a declarat într-o postare pe platforma de socializare X, că, dacă nu va obține acțiuni la cel mai valoros producător auto din lume care să fie „suficiente pentru a fi influent, dar nu atât de mult încât să nu pot fi răsturnat”, la Tesla, ar prefera să construiască produse în afara producătorului de vehicule electrice.

El a lăudat de mult timp software-ul parțial automatizat „Full Self-Driving” al Tesla și prototipurile sale de roboți umanoizi, dar producătorul de vehicule electrice își generează majoritatea veniturilor din activitatea în domeniul auto, scrie Reuters.

Elon Musk deține în prezent aproximativ 13% din acțiunile Tesla

Musk, cel mai bogat om din lume, deține în prezent aproximativ 13% din acțiunile Tesla, după ce a vândut acțiuni de miliarde de dolari în 2022, în parte pentru a contribui la finanțarea achiziției Twitter, în valoare de 44 de miliarde de dolari.

Într-o postare separată pe X, el a spus că ar fi de acord cu o structură de acțiuni cu două clase pentru a-și atinge obiectivul de a obține un control cu drept de vot de 25%, dar i s-a spus că este imposibil după oferta publică inițială a Tesla.

Nu există nicio „dușmănie” cu consiliul de administrație

Musk se confruntă în prezent cu un proces privind pachetul său de compensații. Acționarul Tesla Richard Tornetta l-a dat în judecată pe Musk și consiliul de administrație în 2018 și speră să dovedească faptul că cofondatorul s-a folosit de dominația sa asupra consiliului de administrație al Tesla pentru a obține un pachet de compensații supradimensionat care nu l-a obligat să lucreze la producătorul de vehicule electrice cu normă întreagă.

Musk a declarat pe X că nu există nicio „dușmănie” cu consiliul de administrație în legătură cu noul său pachet de compensații și a spus că verdictul în așteptare a împiedicat discuțiile.