Un studiu arată cine este mai afectat după un divorț: femeile sau bărbații?

10 02. 2024, 02:00
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu recent publicat în Journal of Epidemiology & Community Health a identificat o tendință îngrijorătoare. Femeile par să se confrunte cu dificultăți emoționale mai mari decât bărbații după un divorț sau o despărțire la o vârstă mai înaintată.

Studiul a analizat datele din Finlanda, ale 228.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.

Utilizarea antidepresivelor a crescut semnificativ în anii premergători și ulteriori dizolvării unei uniuni, mai ales la femei.

Beneficiul nu a fost de lungă durată, mai ales pentru femei

Această creștere a fost observată indiferent de tipul de dizolvare a uniunii (divorț, separare, deces).

Femeile au prezentat o creștere mai pronunțată a consumului de antidepresive în comparație cu bărbații, iar vulnerabilitatea crescută a persistat indiferent de motivul despărțirii.

În caz de împăcare sau de cuplu nou, femeile și bărbații au ajuns la o scădere temporară a consumului de antidepresive. Beneficiul nu a fost de lungă durată, mai ales pentru femei. Nivelurile de antidepresive au revenit la valorile de dinainte de împăcare relativ repede la femei.

„Căsătoria aduce beneficii sănătății mintale a bărbaților”

Acest aspect contrastează cu așteptările generale conform cărora găsirea unui nou partener ar putea oferi un sprijin emoțional de durată și contribui la o îmbunătățire susținută a sănătății mintale.

„Problema poate fi legată de explicații conform cărora căsătoria aduce beneficii sănătății mintale a bărbaților într-o măsură mai mare decât femeilor, iar bărbații mai în vârstă sunt mai predispuși decât femeile să caute sprijin emoțional în cadrul unui cuplu nou”, au explicat cercetătorii.