Home » Știință » Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu

Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu

Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.07.2021

Obiceiurile de consum ale bărbaților produc cu 16% mai multe emisii care încâlzesc clima decât cele ale femeilor, în ciuda faptului că sumele de bane cheltuite de cele două categorii sunt foarte similare, arată un studiu.

Cea mai mare diferență este consumul bărbaților de benzină și motorină pentru mașinile lor. Diferențele de gen cu privire la emisii au fost foarte puțin studiate, au spus cercetătorii, iar acestea ar trebui să fie recunoscute în lupta cu schimbările climatice.

Analiza a comparat bărbații și femeile necăsătorite din Suedia și a arătat că alimentele și concediile au cauzat mai mult de jumătate din toate emisiile atât pentru bărbați cât și pentru femei. Oamenii de știință au descoperit că înlocuirea cărnii și lactatelor cu alimente pe bază de plante și alegerea călătoriilor cu trenul, în loc de folosirea avioanelor sau a mașinilor, au redus emisiile cu până la 40%.

„Obiceiurile de consume sunt foarte stereotipice. Femeile cheltuie mai mulți bani pentru produse de decor, sănătate și articole vestimentare, iar bărbații cheltuie mai multe pe combustibil pentru mașini, alcool și tutun”, a precizat Annika Carlsson Kanyama, de la compania de cercetare Ecoloop din Suedia, care a coordonat studiul.

Concediile au reprezentat în jur de o treime din emisii

Cercetările, publicate în Journal for Industrial Ecology, nu au inclus combustibilul folosit pentru vehiculele de muncă precum taxiuri sau dubițele instalatorilor. Studiile anterioare au descoperit că în cazul familiilor cu un singur autoturism, bărbații îl foloseau mai des de cât femeile pentru a merge la serviciu, iar femeile foloseau mai des transportul în comun.

Concediile au reprezentat în jur de o treime din emisii atât pentru bărbați cât și pentru femei. „Este mai mult decât ne așteptam”, a spus Carlsson Kanyama.

Schimbările în privința dietei și a concediilor pentru a reduce emisiile personale au fost alese pentru că acestea nu necesită cheltuieli adiționale, precum achiziționare unei mașini electrice. „Acestea sunt schimbări substanțiale, însă cel puțin nu trebuie să îți găsești alt job sau să faci împrumut la bancă. Pur și simplu folosești aceeași bani și cumperi altceva”, a mai precizat Carlsson Kanyama, citată de The Guardian.

Cel mai mare impact pe care indivizii îl pot avea în combaterea schimbărilor climatice

Un studiu din 2017 a arătat că cel mai mare impact pe care indivizii îl pot avea în combaterea schimbărilor climatice este să aibă mai puțini copii, să nu folosească o mașină și să nu zboare cu avionul.

Studii din 2010 și 2012 au arătat că bărbații cheltuie mai mulți bani pe energie și consumă mai multă carne decât femeile, ambele obiceiuri cauzând emisii considerabile. Însă, Carlsson Kanyama a adăugat că a fost surprinsă să afle că „nu au fost desfășurate mai multe studii în privința diferențelor de gen asupra impactului ecologic”. „Diferențele sunt destul de clare și cel mai probabil nu vor dispărea în viitorul apropiat”, a explicat cercetătoarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Curiosity al NASA ar fi detectat emisii recente de metan pe planeta Marte

Gigantul petrolier Shell, obligat să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030

Primul studiu care demonstreză că emisiile produse de oameni duc la micșorarea stratosferei Pământului

Pădurea amazoniană emite, pentru prima dată, mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase