Cât vor costa Jocurile Olimpice de la Paris din 2024?

28 03. 2024, 02:00
Sursa foto: Shutterstock

Până de curând, cifra vehiculată pentru costul public al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 era de 3 miliarde de euro. Pierre Moscovici, președintele Curții de Conturi, a recunoscut că nota de plată va crește. Acesta a sugerat că acest cost ar putea crește la patru sau cinci miliarde de euro.

„Încă nu cunoaștem costul Jocurilor Olimpice”, a declarat Moscovici, într-o intervenție la postul de radio național France Inter, citat de insidethegames.

„Curtea de Conturi va face un audit după Jocurile Olimpice. Aceste jocuri ar trebui să coste între 3, 4, 5 miliarde, vom vedea, dar nu va avea un impact absolut masiv asupra datoriei”, a precizat el.

Nu se cunosc toate costurile pentru Paris 2024

Întrebat despre impactul Jocurilor Olimpice din 2024 asupra datoriei, Moscovici a răspuns că acesta va fi „moderat”.

Cifra de 3 miliarde de euro din bani publici pentru Jocurile Olimpice a fost menționată anterior de Pierre Moscovici. În 2023, documentele bugetare indică o investiție publică de 2,44 miliarde de euro. Cu toate acestea, factura publică totală nu poate fi calculată. Nu se cunosc toate costurile. De exemplu, s-au adăugat recent primele de 1.900 de euro plătite polițiștilor. Acest lucru ar putea crește factura publică cu 500 de milioane de euro.

În prezent, factura provizorie pentru Jocurile Olimpice – un amestec de bani publici și privați – este de aproximativ 9 miliarde de euro. Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice (COJO) are un buget de 4,4 miliarde de euro, din care 96% sunt bani privați, iar bugetul SOLIDEO, care este responsabil de construcția instalațiilor permanente, este tot de 4,4 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde de euro sunt bani publici.