Fibrilația atrială crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral

06 04. 2024, 09:30
Sursa foto: Shutterstock

Fibrilația atrială (cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă) crește riscul de accident vascular cerebral de 4 ori, cu consecințe fatale în 30% din cazuri și invaliditate pentru jumătate dintre cei afectați.

Potrivit unei estimări a Comisiei Organizației Mondiale a Accidentelor Vasculare Cerebrale – Lancet Neurology, până în 2050, dacă nu se iau măsuri, vor exista 9,7 milioane de decese cauzate de accidentele vasculare cerebrale, în principal în țările cu venituri mici și mijlocii, cu 50% mai multe decât în 2020, iar costurile anuale asociate cu această boală sunt estimate la 2,3 trilioane de dolari.

„Opt din 10 cazuri de accident vascular cerebral ar putea fi evitate printr-un stil de viață adecvat”, spune Andrea Vianello, președintele Asociației pentru lupta împotriva accidentului vascular cerebral din Italia, citat de Corriere della Sera.

Un stil de viață sănătos previne accidentul vascular cerebral

Un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, controlul tensiunii arteriale, colesterolului și glicemiei, precum și limitarea consumului de alcool, pot reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Potrivit unor cercetări, hipertensiunea arterială este responsabilă pentru aproape jumătate din accidentele vasculare cerebrale.

Printre factorii de risc pentru accidentele vasculare cerebrale, în mare măsură subestimată și mai puțin cunoscută se numără fibrilația atrială. Această aritmie cardiacă este cauza a 20% din accidentele vasculare cerebrale ischemice. Fibrilația atrială, bătăile neregulate și adesea accelerate ale inimii, afectează 10% dintre persoanele cu vârsta de peste 80 de ani și va crește odată cu îmbătrânirea populației.

„Riscul de a avea fibrilație atrială crește semnificativ”

„Riscul de a avea fibrilație atrială crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă și, în consecință, la fel și riscul de accident vascular cerebral legat de acest factor de risc”, spune profesorul Danilo Toni, director al Unității de „Tratament Neurovascular” de la Policlinico Umberto I din Roma.

Un stil de viață sănătos poate reduce, de asemenea, riscul de fibrilație atrială, dar palpitațiile cardiace trebuie anunțate cât mai devreme posibil medicului.