Home » Știință » Consumul de cafea și ceai poate fi asociat cu rate reduse de accident vascular cerebral și demență

Consumul de cafea și ceai poate fi asociat cu rate reduse de accident vascular cerebral și demență

Publicat: 21.11.2021
Consumul de cafea și ceai poate fi asociat cu rate reduse de accident vascular cerebral și demență
Foto: Mike Kenneally/ Unsplash

Un consum de 4-6 cești de cafea și ceai pe zi a fost asociat cu un risc scăzut de a face un accident vascular cerebral sau demență.

Studiul, realizat pe oameni sănătoși, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, a fost publicat pe 16 noiembrie în revista PLOS Medicine.

Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de demență post-accident vascular cerebral, scrie Science Daily.

Accidentele vasculare cerebrale sunt evenimente care pun viața în pericol și provoacă 10% din decese la nivel global.

Demența este un termen general pentru simptomele legate de declinul funcțiilor creierului și este o problemă de sănătate globală ce aduce o povară economică și socială ridicată.

Demența post-accident vascular cerebral este o afecțiune în care simptomele demenței apar după un accident vascular cerebral.

Yuan Zhang și colegii săi de la Universitatea de Medicină Tianjin din China au studiat 365.682 de participanți din baza de date Biobank din Marea Britanie, care au fost recrutați între 2006 și 2010 și i-au urmărit până în 2020.

Credit foto : Shutterstock

La început, participanții și-au raportat singuri consumul de cafea și ceai. Pe parcursul perioadei de studiu, 5.079 de participanți au dezvoltat demență și 10.053 au suferit cel puțin un accident vascular cerebral.

Persoanele care au băut 2-3 căni de cafea sau 3-5 căni de ceai pe zi, sau o combinație de 4-6 căni de cafea și de ceai au avut cea mai mică incidență de accident vascular cerebral sau demență.

Persoanele care au băut zilnic 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral și un risc cu 28% mai mic de demență comparativ cu cei care nu au băut nici cafea, nici ceai.

Consumul de cafea singură sau în combinație cu ceai a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de demență post-accident vascular cerebral.

Studiul efectului consumului de cafea și ceai asupra problemelor creierului are unele limitări

Baza de date Biobank din Marea Britanie reflectă un eșantion relativ sănătos în raport cu populația generală, ceea ce ar putea limita capacitatea de a generaliza aceste asocieri.

De asemenea, relativ puțini oameni au dezvoltat demență sau accident vascular cerebral, ceea ce poate face dificilă extrapolarea cu precizie a ratelor către populații mai mari.

În cele din urmă, deși este posibil ca consumul acestor băuturi să protejeze împotriva accidentului vascular cerebral, a demenței și a demenței post-accident vascular cerebral, această cauzalitate nu poate fi dedusă din asocieri.

Autorii adaugă: „Descoperirile noastre au sugerat că consumul moderat de cafea și de ceai separat sau în combinație a fost asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral și demență”.

Vă recomandăm să citiți și:

Premieră în studiul cancerului. O nouă tehnologie care folosește câmpul magnetic a micșorat o tumoare agresivă

O terapie bazată pe tehnologia de editare genetică CRISPR a redus colesterolul cu 57%

Studiu: 1 din 8 pacienți de cancer prezintă mutații genetice moștenite

Afecţiunea extrem de rară care rămâne un mister pentru medici. Doar 1 din 70 de milioane de oameni suferă de această boală, iar Ivy este cel mai tânăr pacient

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase