Măsură drastică anunțată într-o țară! Funcționarii publici, obligați să facă sport

12 04. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Guvernul din Uganda a luat o măsură drastică pentru a combate obezitatea în rândul funcționarilor publici. I-a obligat să facă două ore de sport pe săptămână.

Motivul este creșterea alarmantă a ratei obezității, care pune presiune pe sistemul public de sănătate. Boli precum diabetul, problemele respiratorii cronice, bolile cardiovasculare și cancerul sunt tot mai frecvente, generând costuri medicale semnificative.

Măsura a fost anunțată printr-o circulară trimisă de ministrul Sănătății, Lucy Nakyobe, către toate structurile administrației publice.

Obezitatea este o boală complexă

Scrisoarea a stârnit controverse, dar și un val de reacții pozitive pe rețelele de socializare, unde a fost lansată o campanie de promovare a beneficiilor exercițiilor fizice.

Presa locală a explicat că schimbarea vine după ce un sondaj care a arătat o creștere a ratei obezității de la 17% la 26% în ultimii 17 ani.

Obezitatea este o boală destul de complexă, ale cărei cauze sunt diverse și nu provin doar din simpla combinație dintre o alimentație inadecvată și inactivitatea fizică. Cel mai recent raport al OMS prezintă dovezi științifice care evidențiază, de exemplu, modul în care o greutate corporală inadecvată în primii ani de viață poate influența tendința viitoare de a dezvolta obezitate.

Factorii de mediu care modelează viața în societățile puternic digitalizate sunt, de asemenea, esențiali. Marketingul online al alimentelor nesănătoase către copii și proliferarea jocurilor sedentare contribuie la creșterea ratei de supraponderabilitate.