Clima rece determina o rata de natalitate sporita a baietilor

01 04. 2009, 12:39

Cercetatorii pretind ca au descoperit o legatura intre climatul si latitudinea unei tari si procentul de baieti nascuti acolo. La nivel global, in medie, pentru fiecare 100 de fete nou-nascute, exista 105 baieti. Insa, din cauza fragilitatii crescute din primii ani de viata a baietilor comparativ cu fetele, acestia sunt mai predispusi sa sucombe in copilarie din cauza bolilor, a accidentelor si malnutritiei, pana la maturitate, fetele si baietii avand aproximativ aceeasi pondere.

Doctorul Kristen Navara, de la Universitatea Georgia din SUA, a analizat statisticile natalitatii din 202 tari intre anii 1997 si 2006. Ea a analizat ratia de bebelusi baieti si fete in relatie cu latitudinea capitalei fiecarei tari, cu temperatura si variatia lungimii zilelor. In tarile tropicale 48,9 la suta din nou-nascuti erau fete, iar in zonele mai reci, acest procent scadea la 48,7 la suta. Aparent infim, dar suficient incat sa traseze o regula.
Dr Navara sustine ca acest tipar a ramas respectat in ciuda enormei variatii continentale a stilurilor de viata si starii socioeconomice, sugerand ca varietatea latitudinala poate actiona ca un criteriu pe care variatia ratei sexuale umane se bazeaza.

O teorie sustine ca, deoarece baietii sunt mai vulnerabili, ei pot prezenta un risc crescut de deces sub actiunea frigului din tarile nordice, iar preponderenta lor este o masura de adaptare menita sa compenseze aceasta situatie.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: