Home » D:News » Alarmant: tot mai multi copii sufera de pietre la rinichi

Alarmant: tot mai multi copii sufera de pietre la rinichi

Alarmant: tot mai multi copii sufera de pietre la rinichi
Publicat: 27.03.2009
Medicii americani sunt ingrijorati de cresterea numarului de cazuri de litiaza renala la copii si isi pun intrebari asupra cauzelor fenomenului

Litiaza renala (“pietre la rinichi”) era, pana nu demult, o boala intalnita aproape exclusiv la varsta adulta. In ultimii ani, medicii din SUA au constatat insa o inmultire a cazurilor de litiaza renala la copii. La Spitalul de Copii din Philadelphia, de pilda, sunt tratate, in medie, 5 cazuri pe saptamana, in vreme ce, in urma cu doar cativa ani, numarul cazurilor era de aproximativ 10 pe an.

Unii dintre medici se intreaba daca e vorba despre o crestere reala a incidentei bolii sau despre faptul ca mijloacele tehnice de diagnosticare, mai evoluate, permit depistarea unui numar mai mare de cazuri. Alti doctori considera ca e vorba despre o inmultire reala a numarului de copii suferinzi de litiaza renala, un factor favorizant fiind alimentatia defectuoasa. Desi formarea pietrelor are cauze complexe si se poate datora unor probleme in metabolismul sarurilor, diferiti specialisti sustin ca alimentatia inadecvata poate stimula si ea formarea calculilor renali. De altfel, unii medici au constatat, in urma testelor efectuate, ca multi dintre micii pacienti nu au probleme metabolice grave, astfel incat rolul alimentatiei in aparitia bolii pare foarte important.

Una dintre ipoteze sugereaza ca acei copii care mananca exagerat de multa sare, continuta in mancaruri semipreparate sau de tip fast-food, si care nu beau suficienta apa prezinta un exces de calciu in urina, calciul aglomerandu-se, cu timpul, in concretiuni dure – calculii renali sau “pietrele”. Acestea blocheaza eliminarea urinii si produc dureri atroce. Metode simple de prevenire a formarii calculilor urinari sunt reducerea cantitatii de sare din hrana si consumul de apa in cantitati suficiente – aproximativ un litru pe zi pentru un copil de 10 ani, de statura normala.
Sursa: Boston.com

CITESTE SI:

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase