Tantarii, noii “aliati” ai cercetarii stiintifice

05 10. 2009, 12:04

In cadrul primului studiu, Zakaria Kambris si echipa lui de la Universitatea Oxford au studiat Aedes aegypti, tantarul-vector al nematodei care provoaca filariaza limfatica, o boala ce afecteaza peste 120 milioane de persoane in intreaga lume. Cercetatorii au descoperit ca, infectand tantarul cu o anumita tulpina de parazit - Wolbachia, denumit in varianta genetica "wMelPop" ("popcorn")-, este posibila reducerea semnificativa a capacitatii acestuia de a transmite filariaza.

Oamenii de stiinta stiau deja ca un tantar infectat cu "popcorn" traieste doar pe jumatate cat un tantar sanatos, reducandu-se astfel si probabilitatea ca el sa dea mai departe maladia; avand in vedere si faptul ca nematoda are nevoie de o perioada de incubatie lunga inainte de a trece la om, doar tantarii "batrani" sunt considerati prin urmare cu adevarat infectiosi. Ce cauzeaza moartea prematura a tantarilor infectati? Potrivit cercetatorilor de la Oxford, parazitul provoaca o super-activare a sistemului imunitar al Aedes aegypti, care ataca nematoda impiedicand-o sa se mai dezvolte. In plus, activarea sistemului imunitar, cu costurile metabolice pe care le presupune, reduce durata de viata a tantarilor infectati.

Protagonistul celui de-al doilea studiu, condus de cercetatorii de la Laboratorul European de Biologie Moleculara din Germania si Institutul National de Cercetari Medicale din Franta, este Anopheles gambia, tantarul responsabil de transmiterea malariei. Studiind ADN-ul acestor tantari, oamenii de stiinta au identificat o gena care ii face imuni la contagierea cu plasmodiul vinovat de transmiterea maladiei la rozatoare. TEP1 exista in doua forme diferite, dar utilizand tehnici de interferenta ARN combinate cu tehnici de secventiere genomica, ei au descoperit ca doar una dintre aceste forme garanteaza tantarului imunitatea in fata contagierii cu plasmodiu. Asadar, teoretic, este posibila crearea, intervenind asupra mostenirii genetice, a unor generatii de tantari imuni la parazit si prin urmare incapabili sa transmita maladia.

Citeste articolul zilei - Darwin da mana cu Adam si Eva. Stiinta - sceptrul lui Dumnezeu?

Sursa: Galileo

CITESTE SI: