Chihlimbarul – o fereastra spre evolutia plantelor

05 10. 2009, 12:58

Chihlimbarul este o rasina fosilizata, iar compozitia sa difera in functie de specia de planta care a produs rasina respectiva.

O bucata de chihlimbar neobisnuita fost descoperita de cercetatorul australian Paul Sargent Bray in SUA. Studiind compozitia chimica a chihlimbarului gasit, Paul Sargent Bray a descoperit ca este foarte asemanatoare cu cea a rasinii produse de anumite specii moderne de plante, ceea ce arata ca plantele de acum 300 milioane de ani erau mai complexe si mai evoluate decat se crezuse anterior.

Rasina seamana cu cea produsa de plantele angiosperme - plante cu fructe in care sunt adapostite semintele - despre care se credea ca au aparut abia acum 120 milioane de ani, in periopada cretacica, dupa cum aratau fosilele cunoscute pana in prezent.

Or, fragmentul de chihlimbar a fost descoperit de Paul Sargent Bray intr-o bucata de carbune datand din perioada numita Carbonifer, in urma cu 300 de milioane de ani.

Paleontologii considera ca, in perioada carbonifera, clima era calda si umeda, iar Pamantul era acoperit, in mare parte, de paduri tropicale, alcatuite insa numai din plante gimnosperme - plante fara fructe. Gimnospermele sunt considerate plante mai primitive, din care astazi exista mult mai putine specii, comparativ cu grupul angiospermelor.

Descoperirea lui Paul Sargent Bray nu arata neaparat ca angiospermele ar fi aparut cu 180 de milioane de ani mai devreme decat se credea, dar sugereaza ca anumite aspecte ale fiziologiei plantelor - cum ar fi cele care implica producerea rasinii - s-ar fi putut modifica mult mai de timpuriu, ducand, in cele din urma, la aparitia plantelor cu fructe.

Sursa: ABC

CITESTE SI: