Nepalul a devenit paradisul braconierilor

12 11. 2009, 11:00

"Cel mai dezastruos episod al activitatii braconierilor a fost acela in care am descoperit un rinocer muribund pe malul unui lac. Braconierii l-au impuscat fara a-l ucide, doar pentru a-l imobiliza, dupa care i-au retezat cornul de viu. Bietul animal a suferit dureri atroce. Este, fara indoiala, cel mai crunt incident la care am fost martor in peste 20 ani de cariera", a declarat intr-o conferinta de presa dr. Narendra Pradhan.

Conservationistii nepalezi declara la randul lor ca tara a devenit o mina de aur pentru braconieri datorita politicilor de protectie a faunei salbatice din ultimii ani, politici care au dus la refacerea efectivelor animalelor, situatie care nu le-a scapat din vedere traficantilor de animale. Situatia politica delicata a dus si ea la slabirea controlului la granita, fapt care a incurajat traficul de organe de tigri, fildes de elefant si coarne de rinocer spre China, principala piata de desfacere.

"Disparitia tigrilor, alaturi de capturile de oase, blanuri sau coarne de rinoceri, indica o intensificare a braconajului. Spre exemplu, in ultimele 18 luni, Parcul National Chitwan a pierdut 24 de rinoceri, 17 dintre ei fiind ucisi de braconieri. Populatia totala de tigri din Nepal numara doar 121 de tigri. In doua rezervatii din sudul tarii, numarul de tigri a scazut de la 65 la 26", declara la randul sau Shiva Raj Bhatta, seful Directiei Rezervatii Naturale din Nepal. Braconierii platesc sume derizorii triburilor sarace din munti si jungle care-i ghideaza pe acestia in locurile izolate unde mai traiesc elefantii, panterele, ursii, rinocerii, tigrii sau speciile de pasari rare.

Sursa : TheIndependent

CITESTE SI :