Prima pagină Natura

Rinocerul alb-tancul viu al Africii

Nicu Parlog | 07.01.2008 | ● Vizualizări: 6296
Rinocerul alb-tancul viu al Africii     rinocer, marele rinocer alb, africa, rinocerul negru, keratina, pachiderm, gigant, megafauna africana, braconaj, habitat + zoom
Galerie foto (1)

Cel mai mare mamifer terestru dupa cele trei specii de elefant existente, rinocerul alb, este un animal magnific, impresionant si cum altfel decat cu o istorie trista vis-a-vis de modul in care a fost tratat de oameni. In prezent, gigantul pachiderm reuseste sa supravietuiasca intr-o Africa macinata de saracie, boli si mizerie, iar viitorul se anunta inca nesigur pentru acest ultim reprezentant al rinocerilor din Megafauna Africana.

Denumirea corecta pentru acest colos al savanei africane este cea de Marele Rinocer Alb, nume dat de primii europeni care l-au intalnit in tinuturile arse de soare ale Africii, pentru a evidentia inca o data faptul ca este cel mai mare rinocer nu doar in Africa, ci de pe intreaga planeta. Aceasta specie de rinocer este, de altfel, si cea mai numeroasa dintre cele cinci specii de rinoceri care au supravietuit pana in zilele noastre.

Denumirea sa este una plina de istorii, confuzii si ilustreaza perfect translatia multilingva a unui nume de animal privit prin prisma oamenilor. Epopeea numelui sau incepe odata cu olandezii care l-au botezat “Wijd” adica “lat” - intr-o traducere directa, aluzie la botul sau lat adaptat a pascut iarba. Din olandeza termenul a trecut in limba afrikaans vorbita de buri, colonistii olandezi, care l-au numit “Wit” . Primii exploratori englezi i-au spus White , preluand incorect termenul de Wit din afrikaans, unde insemna lat. Astfel, nevinovatul rinocer cu botul lat s-a pomenit botezat The White Rhinoceros, adica rinocerul cel alb. Rinocerul alb nu are deloc pielea alba ci, mai degraba, este colorata intr-o nuanta cenusie-alb murdara, foarte asemanatoare de fapt cu coloratia Rinocerului Negru. Termenul a ramas si s-a impamantenit in intregul limbaj international.

Viata la trei tone

Ca la orice specie de rinocer, trunchiul si capul rinocerului alb sunt enorme, la fel si gatul care este scurt si puternic iar pieptul lat si indesat. Picioarele sunt scurte. Impresia de forta si masivitate este de neuitat. Parca natura s-ar fi straduit sa realizeze un animal atat de solid incat la prima vedere pare chiar butucanos. Acest rinocer nu este doar cel mai mare mamifer terestru dupa elefant, dar enormul pachiderm are cel mai mare craniu dintre toate speciile de rinoceri. Proportiile sale sunt intr-adevar colosale, ducandu-ne cu gandul, mai degraba, la un demn reprezentant al marilor mamifere din Cuatenar decat la un animal din prezent. Un mascul adult de rinocer alb poate depasi greutatea de 3 000 kg, lungimea corpului se situeaza intre 3-4,20 m iar inaltimea la umar poate atinge 1,85 m. Masivul rinocer are in spatele cefei ceea ce s-ar parea a fi o cocoasa alungita spre umeri, insa nu este altceva decat o masa de muschi care actioneaza la ancorarea suplimentara a enormulului sau cap.

Pe acest cap rinocerul alb poarta doua coarne impresionante. Arme si podoabe in acelasi timp, coarnele au fost si sunt inca motivul pentru care acest animal a fost intens vanat. Ambele sexe au coarne, cele ale masculilor fiind mai lungi si mai masive. Coarnele cresc pe bot, cel din fata fiind intotdeauna mai mare. In medie acesta atinge o lungime de 90 cm cu toate ca in unele cazuri poate masura chiar si 1,50 m. Cu exceptia smocului de par din varful cozii si cu perii care-i cresc pe marginea urechilor, rinocerii albi au pielea nuda, lipsita de orice alt fir de par. Spre deosebire de rinocerii negri care au varful botului ascutit si mobil, adaptat la apucarea frunzelor si crengutelor de arbusti, botul rinocerului alb este lat adaptat perfect pentru pascutul ierbii.

Un taciturn bonom

Rinocerii albi traiesc in savanele si campiile ierboase din sud-estul Africii. Spre deosebire de varul sau, rinocerul negru, care habiteaza in zonele de savana deasa, presarata cu plante spinoase si arbusti, rinocerul alb este un ierbivor care paste prin excelenta. El se hraneste doar cu ierburi, preferandu-le pe cele mici. De fapt, acesta poate fi considerat, fara greseala, ca fiind cel mai mare pascator dintre toate mamiferele ierbivore. Bea apa de doua ori pe zi cand intalneste o sursa stabila de apa, dar in cazuri extreme poate rezista si cinci zile fara sa se adape. O zi obisnuita din viata oricarui rinocer alb poate fi impartita in trei niveluri de activitate. In prima treime se hraneste si se adapa, in a doua treime se odihneste, iar timpul ramas il petrece marcandu-si teritoriul si interactionand cu alti rinoceri. La fel ca orice specie de rinoceri, rinocerul alb adora sa se balaceascca in noroi pentru a se racori si a-si acoperi corpul cu o crusta de noroi care, uscandu-se, formeaza o protectie naturala contra intepaturilor de insecte.

Viata lor sociala se rezuma la a se aduna in grupuri de maxim 14 exemplare, in majoritate femele. Masculii tineri, imaturi sexual, se adauga deseori acestor congregatii de femele, pe cand masculii adulti duc o existenta exclusiv solitara. Acestia au uneori un temperament agresiv la adresa tinerilor pretendenti la femelele aflate in posesiunea lor. Batranii masculi sunt extrem de posesivi si isi petrec o buna parte a zilei marcand cu urina si excremente marginile propriilor teritorii. Excrementele sunt depuse intr-un mod unic in lumea animala, masculul adult de rinocer alb cautand musuroaie si ridicaturi de pamant pe care le marcheaza. Daca nu gaseste nici una, el isi foloseste cornul spre a ridica o mica movila de pamant. Un mascul activ poate avea nu mai putin de 20-30 astfel de movile care servesc drept avertisment masculilor rivali. Rinocerul alb este un animal cu un caracter in general pasnic. Cel agresiv este ruda sa apropiata, rinocerul negru. Acestea are un temperament mult mai irascibil, atacand deseori oamenii care-i incalca teritoriul.

Fratele Unicornului din povesti

Inca din Antichitate, rinocerul a fost expus in menajeriile egiptenilor si sumerienilor. Romanii au fost cei care l-au adus in sumbra lume a Colosseumului unde rinocerii erau fortati sa lupte contra elefantilor, a taurilor si a ursilor. In imaginatia oamenilor rinocerul a fost considerat dintotdeauna dusmanul neimpacat al elefantului. Legendele africane povestesc ca, intotdeauna, inaintea unei confruntari cu un elefant, rinocerul isi ascute cu grija cornul de o stanca. Evident, asemenea gen de comportament nu a fost documentat de nici unul dintre zoologii care au studiat aceste animale. De fapt rinocerii si elefantii se tolereaza foarte bine intre ei cu exceptia unor conflicte din Parcul National Kruger din Africa de Sud, incidente aparute din vina omului. Un alt mit african, de inspiratie creationista, referitor la Facerea Lumii, povesteste despre rinocerul care a primit de la Divinitate ordinul de a crea lumea dintr- un bulgare de pamant. Animal ascultator, rinocerul a rostogolit cu cornul sfera de pamant prin praful cosmic pana cand aceasta s-a rotunjit si a crescut tranformandu-se in planeta noastra...

In Evul Mediu European, cornul de rinocer era vandut de sarlatanii epocii pe sume mari sub titulatura pompoasa de “Corn de Inorog”. Atunci, in credintele timpului, oamenii de rand alaturi de capetele regale erau convinsi de existenta inorogilor cu toate ca nimeni nu vazuse vreunul...Se credea bunaoara ca podoaba unicornului era inzestrata cu toate virtutile. In special clasa nobiliara si curtile regale erau mari amatoare in a cumpara coarne de rinocer. Credulii aristocrati transformau coarnele de rinocer in vase de baut, fiind perfect convinsi ca orice otrava pusa intr-un pahar faurit dintr-un corn de unicorn isi pierde astfel toata puterea. Credinta care a fost, de altfel, puternic zguduita de nenumaratele asasinate cu otravuri carora le-au cazut victime atatia nobili, regi si regine din perioda medievala.

Salvarea unui gigant

Marele Rinocer Alb este, din nefericire, singura specie de rinocer cu cele mai mari sanse de supravietuire. Rinocerul negru african si cele trei specii de rinoceri din Sud - Estul Asiei se afla in mare pericol de disparitie. Cauza principala o constituie obiceiul absurd si fara efect, de a considera cornul de rinocer drept un puternic afodisiac. Aceast obicei este originar in China antica si s-a perpetuat din nefericire pana in zilele noastre. Tocmai datorita acestei false credinte, majoritatea speciilor de rinoceri se afla aproape de extinctie. Mitul isi are originea in primele asocieri mentale intre pozitia verticala a cornului si conceptul de erectie solida...Pasul a fost facut si milioane de rinoceri au platit cu viata respectarea acestei bizare superstitii.

Spre deosebire de coarnele cerbilor sau ale bovinelor, cornul rinocerului nu are nici o parte osoasa. Este alcatuit, pur si simplu, din cheratina, adica aceeasi substanta din care sunt alcatuite unghiile si parul oricarui vertebrat....Efectul consumului de cheratina in scop erotic este unul complet nul...Rinocerul alb mai traieste in prezent in Africa de Sud, Namibia, Swaziland, Mozambic, Zimbabwe. De curand, a fost reintrodus cu succes in Zambia si Kenya. Populatia totala atinge imbucuratoarea cifra de 11 600 de exemplare, astfel povestea supravieturii cu succes a rinocerului alb sudic aduce o unda de speranta in cadrul conservationistilor angajati in salvarea celorlalte specii.

 

Facts

  • Denumirea sa stiintifica este Ceratotherium simun. Termen provenit din greaca veche ce se traduce prin Bestia cu Corn si cu Nasul Lat!
  • Pasajul olfactiv este la fel de mare ca sa intreaga cavitate craniana, permitandu-i asfel rinocerului alb sa detina unul dintre cele mai agere simturi ale mirosului din intregul regn animal.
  • Un rinocer alb poate atinge, atunci cand este furios, si viteza de 50 km/ora.
  • Femelele devin recetive sexual la 6-7 ani.
  • La nastere puiul cantareste intre 4-65 kg si este activ inca din prima zi de viata.
  • Rinocerii albi se reproduc, din nefericire, doar o data la 2-3 ani.
  • Cand se deplaseaza prin savana, puiul merge in fata mamei care il supravegheaza astfel perfect in spatiul deschis. Datorita savanei impadurite in care traieste, puiul de rinocer negru merge intotdeauna in spatele mamei care se misca prin desisuri pentru a-i face astfel cale libera micutului.
  • O subspecie a rinocerului alb, denumita Rinocerul Alb de Nord (Ceratotherium simun cottoni) traieste doar in Parcul National Garamba din Republica Democrata Congo. In prezent mai traiesc doar 5-10 exemplare. In urma cu doar 20 de ani, acest rinocer traia si in Uganda, Republica Centrafrican si Sudan, insa braconajul si distrugerea habitatului au dus aceasta populatie de rinoceri albi in pragul extinctiei ireversibile.