Embrionul cu doi tati

29 11. 2009, 00:00

Un embrion de oaie obtinut din doua ADN-uri masculine a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea din Teramo, Italia, coordonati de Grazyna Ptak, profesor doctor la Facultatea de Medicina Veterinara. Este vorba despre prima oara cand se produce acest tip de embrion al unui alt animal in afara de soarece.
Embrionul a fost obtinut prin intermediul micro-manipularii gametilor: cercetatorii au prelevat celulele-ou din ovarele catorva oi si le-au facut sa ajunga la maturitate in vitro. Ulterior, din aceste celule a fost extras nucleul continand materialul genetic si inlocuit cu doi spermatozoizi. "Dezvoltarea unui fat monoparental de acest tip nu trece de 20 de zile pentru ca are nevoie de gene specifice din ADN-ul matern, dar scopul nostru nu este sa cream indivizi, ci sa studiem la nivel genetic anumite patologii care le afecteaza pe femeile insarcinate", a explicat Ptak.
Dupa cum a mai precizat cercetatoarea, nimeni nu s-a preocupat pana acum sa descrie morfologia acestor modele monoparentale
Sursa: Galileo


CITESTE SI: