Experimentul razei paralizante

09 12. 2009, 12:17

Potrivit BBC, experimentul biochimistilor de la Universitatea Canadei nu este deloc unul stiintifico-fantastic, asa cum pare: oamenii de stiinta au injectat nematode (un tip de viermi, Caenorhabditis elegans) cu o molecula de DTE (dithienylethene), apoi le-au bombardat cu lumina ultravioleta, care le-a provocat paralizia nevertebratelor.

Ulterior, expusi la lumina solara, viermisorii au fost din nou capabili sa se miste. Acest lucru se datoreaza, au explicat oamenii de stiinta, proprietatii acestei molecule de a-si schimba forma, ca reactie la anumite frecvente de lumina. Este insa prima oara ca asa-numitul "efect al intrerupatorului" a fost demonstrat pe animale vii.

Cercetatorii intentioneaza acum sa-si continue cercetarile legate de raza paralizanta. Scopul lor nu este insa acela de a realiza o arma SF, ci de a utiliza acest efect pentru terapiile foto-dinamice de lupta impotriva cancerului. Totusi, ei nu exclud ca in viitor, aceste studii ar putea avansa in alte directii. "Nu sunt convins de legitimitatea utilizarii unui instrument pentru paralizarea unui organism si reactivarea lui ulterioara, dar pana cand cineva nu va afirma contrariul nu putem nici exclude utilitatea aplicatiei practice a acestuia", a comentat Neil Branda, unul dintre cercetatori.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: