Home » D:News » Viitorul terapiilor impotriva cancerului

Viitorul terapiilor impotriva cancerului

Viitorul terapiilor impotriva cancerului
Publicat: 06.09.2007
Noi terapii pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer ar putea aparea in cel putin zece ani, cercetarile din acest domeniu fiind axate pe genele modificate care duc la aparitia cancerului, potrivit profesorului de origine romana din Statele Unite ale Americii, Victor Velculescu.

Profesor doctorul Victor Velculescu, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, prezent la Bucuresti la Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi si Oncologi, a facut studii si analize pentru decodarea genomului uman, alcatuind prima harta genetica a cancerului.

Cercetarile echipei de la Johns Hopkins au dus la schitarea, pentru prima data, a unei harti a genelor cancerului de san si colon. Aceasta identifica principalele gene care sunt modificate in aceste cancere si care pot fi folosite pentru a dezvolta noi metode de depistare si terapie a cancerului. Genele mutante ofera o perspectiva noua asupra mecanismului cancerului, care va directiona cercetarile in acest domeniu pentru viitoarele decenii.

Savantul de origine romana a vorbit si despre faptul ca predispozitia spre cancer poate fi transmisa si pe cale ereditara, insa majoritatea cancerelor provin din mutatii ale genelor care se intampla in cursul vietii noastre. In aceste cancere, genele pot sa fie modificate prin hazard sau prin expunere la substante cancerigene, cum ar fi cele continute in fumul de tigara, in aerul si apa poluate, precum si prin expunerea excesiva la soare.

"Unde ne aflam cu descoperirile de noi medicamente? La inceput. Sunt cateva exemple in ceea ce priveste cancerul mamar, de colon si unele forme de leucemie pentru care exista cateva medicamente. Pentru restul cazurilor de cancer abia au fost facute studii si va dura mult timp pana la dezvoltarea de noi terapii, cel putin zece ani. Speranta este sa gasim terapii axate pe genele mutante. Medicamentele care exista deja, de exemplu Glivec, sunt axate pe genele mutante care duc la cancer si au mult mai putine efecte secundare decat alte medicamente", a explicat Velculescu.

In cazul cancerului de colon, asupra caruia se fac cercetari de mai multi ani, exista cateva companii farmaceutice care dezvolta noi medicamente, dar acestea nu vor fi gata mai devreme de cinci ani, in opinia savantului.

Optiunea cea mai buna pentru inlaturarea oricarui tip de cancer este chirurgia, dar sunt unele organe greu de operat, cum este pancreasul, iar pentru acestea trebuie gasite terapii, a precizat cercetatorul. "Problema apare atunci cand nu este localizat acest cancer, pentru ca in aceste cazuri chirurgia devine foarte dificila. In aceste cazuri este folosita crioterapia, adica distrugerea tesutului cancerigen printr-un tratament cu ajutorul temperaturilor foarte joase", a explicat Victor Velculescu. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase