Continutul pergamentelor secrete de la Timbuktu a fost facut public

10 12. 2009, 13:03

In 2006, Hawkes s-a simtit inspirata sa creeze un documentar pe marginea manuscriselor antice din Mali, ingropate mult timp in nisipul desertului african. Unele dintre aceste manuscrise, despre care Hawkes sustine ca ar detine secrete din domeniul astronomiei, au fost deteriorate de termite si inundatii.

Planul femeii era acela de a traduce documentele si de a dezveli secretele pe care le pastrau. Dupa doi ani de adunare de fonduri, Hawkes si echipa ei au revenit in Timbuktu cu planuri mari. A reurist sa obtina finantari de la mai multe organizatii, inclusiv de la Departamentul de Stiinta si Tehnologie, precum si garantii din partea Fundatiei Ford, care, spune ea, a platit deplasarea inspre si dinspre Timbuktu pentru filmari.

"Am facut multe calatorii in Timbuktu si inapoi. Este foarte scump sa tii acolo o intreaga echipa de filmare, cu tot cu echipament. De asemenea, atingerea acestei destinatii dureaza patru zile, deoarece pe langa zborurile aeriene, mai raman multe ore de mers prin desert, cu ghizi. Nu stiam ce vom gasi in manuscrise, la inceput. Am descoperit ca invatatii din Timbuktu cunoasteau extrem de exact astronomia, inca din anul 1400. Am intalnit si alte lucruri interesante, precum faptul ca poporul islamic de aici se folosea de aceste cunostinte astronomice pentru a sti cand sa se roage. Urmareau umbra pentru ca nu aveau ceasuri si foloseau o trigonometrie foarte complexa, erau chiar inteligenti", declara Hawkes intr-un interviu.

Impreuna cu echipa sa, cu translatori din Mali si cu ajutorul unor experti, precum doctorul astronom Thebe Medupe, Hawkes a reusit sa traduca pergamentele si sa dezvaluie invataturile astronomice din manuscrise, realizand un documentar de 60 de minute.

Toata echipa este de parere ca viata grea indurata in timpul filmarilor a meritat, documentarul lansat in octombrie la un cinematograf din Johanesburg fiind primit cu mare entuziasm de public si de specialisti. Erau asteptati 80 de specialisti la eveniment, insa mai mult de 300 au fost prezenti.

Sursa: Dispatch

CITESTE SI: