Home » D:News » Genetica si misterele manuscriselor medievale

Genetica si misterele manuscriselor medievale

Genetica si misterele manuscriselor medievale
Publicat: 12.02.2009
Mii de texte scrise pe pergament au supravietuit din Evul Mediu pana astazi, dar cunoasterea originii multora dintre ele intampina obstacole. O avansata metoda genetica ar putea ajuta la elucidarea misterelor.

Pergamentul, suportul pe care sunt scrise cele mai multe dintre textele medievale care ni s-au pastrat, este fabricat din piei de animale, de obicei vitel, oaie, capra. A afla de unde provine un manuscris si de cand dateaza este, insa, adesea, dificil. Cu exceptia unor documente legale, manuscrisele medievale nu sunt, de obicei, datate. Desigur, cercetatorii folosesc indiciile oferite de textul insusi, cum ar fi dialectul sau caracteristicile scrisului, dar acestea pot fi inselatoare.
Tim Stinson, profesor la Universitatea de Stat din North Carolina, SUA, a avut ideea de a folosi pergamentul insusi pentru a extrage date privind originea si vechimea manuscriselor. Intrucat pielea, ca orice tesut animal, contine ADN, Stinson a propus prelevarea unor mostre de ADN din pergamentele manuscriselor cu origine cunoscuta, analizarea acestora si constituirea unei baze de date genetice cu ajutorul careia sa poate fi ulterior determinata, prin comparatie, provenienta unor manuscrise pe pergament cu origine necunoscuta.

Sursa: LiveScience
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase