Gastronomie rafinata in spatiu

12 01. 2010, 13:20

Restaurantul din Germania al lui Harald Wohlfahrt, Die Schwarzwaldstube, detine trei stele Michelin, fiind considerat unul dintre cele mai bune restaurante din Europa.

In noua sa calitate de expert gastronom al Statiei Spatiale Internationale, Harald Wohlfahrt s-a grabit sa scoata din meniul astronautilor tuburile cu mancare deshidratata - despre care a spus ca seamana la gust cu mancarea pentru pisici - propunand, in locul ei, feluri de mancare delicioase si consistente precum friptura de vitel cu ciuperci, supa de cartofi si compot de prune. Celebrul bucatar s-a inspirat din dorintele astronautilor, care au declarat ca duc dorul gustului simplu, rustic, al mancarurilor de acasa.

Preparatele sunt conservate in recipiente inchise etans, astfel incat sa reziste timp de doi ani.

Harald Wohlfahrt a avut o misiune dificila, trebuind sa tina seama, in pregatirea alimentelor, de multe constrangeri datorate modului de viata al astronautilor de la bordul ISS.

Astfel, sarea accelereaza pierderea de masa osoasa - un pericol caruia deja ii sunt expusi astronautii aflati in misiuni lungi, din cauza imponderabilitatii. Ei au nevoie si de suplimente de vitamina D, pentru a compensa lipsa luminii naturale (cea care determina formarea vitaminei D in organismul uman); de asemenea, simtul gustului e diminuat in spatiu, astfel incat mancarurile au nevoie de mai multe condimente.

Din pacate, sosurile pentru care Harald Wohlfahrt este vestit in lumea intreaga nu fac parte din meniu deoarece, intr-un mediu lipsit de gravitatie, exista pericolul ca aceste alimente lichide sa se imprastie in jur si sa intre in aparatura electrica, defectand-o.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: