Expeditia Laos 2010: scufundari, escalade si intalniri cu serpi veninosi

08 02. 2010, 13:34

Cateva zile au fost dedicate explorarii pesterii Nam Non (Tam Nan Non, in limbajul local), o pestera imensa, cu galerii lungi si lacuri subterane. Pe una dintre aceste galerii, exploratorii au parcurs 3 km, fara a gasi o iesire, fiind nevoiti sa se intoarca.

Speologii au cercetat, de asemenea, resurgentele (locurile de iesire la suprafata a unor cursuri de apa, dupa un parcurs subteran) Pue Pu si Pou Mong, cu acces dificil, unde scafandrii au intampinat probleme din cauza adancimii mari a unora dintre sifoane.

Un numar de obiective - grote situate pe malurile raului Nam Hin Boun - identificate inca din anul 2004, cu prilejul unei expeditii franceze anterioare, au fost cercetate cu acesta ocazie.

Grota Tam Pha Lom a fost topografiata pe o lungime de 2 km, iar Tam Momie a dezvaluit o retea de galerii, topografiate pe o lungime totala de 800 m.

Acesta etapa s-a dovedit una dintre cele mai obositoare de pana acum, speologii fiind nevoiti sa intreprinda actiuni epuizante de scufundare si catarare; nu au lipsit nici incidentele cu consecinte neplacute: unul dintre exploratorii francezi si-a fracturat mana, cazand de la inaltime, in timpul unei escalade, ca urmare a spaimei pricinuite de intalnirea cu un sarpe lung de 2,5 metri.

Ramaneti alaturi de Descopera.ro pentru a urmari periplul speologic al expeditiei Laos 2010.

CITESTE SI: