O gena este vinovata de cancerul la plamani la nefumatori

23 03. 2010, 11:36

Cercetatorii de la Mayo Clinic College of Medicine din New York considera ca o activitatea redusa a genei GPC5 este responsabila de aceasta patologie. In cadrul primei parti a studiului lor, ei au prelevat probe de ADN de la 754 de voluntari care au fumat maxim 100 de tigari pe parcursul vietii, ulterior analizandu-le in cautarea de diferente genetice care sa probeze ipoteza unui risc ridicat de cancer pulmonar.

Apoi oamenii de stiinta au strans date cu privire la istoria personala a subiectilor examinati: au fost luati in considerare factori precum bolile respiratorii cronice, fumatul pasiv si incidenta tumorelor la plamani in familie. Gratie acestor criterii a fost posibila identificarea a doua parti de genom care ar fi capabile sa activeze sau sa dezactiveze GPC5. De asemenea, alte teste au aratat ca in cazul adenocarcinomului, cea mai raspandita dintre tumorele pulmonare, activitatea genei respective este cu 50% mai redusa decat norma.

Pentru a-si verifica teoria, cercetatorii americani au selectionat cele 44 alteratii genetice cele mai comune, detectate in prima faza a studiului, si i-au impartit pe purtatorii acestor anomalii in doua grupuri (la jumatate dintre ei le fusese deja diagnosticata o tumora la plamani). Rezultatele au confirmat in linii mari ipoteza oamenilor de stiinta, iar ulterior, un al treilea studiu realizat pe 530 pacienti le-a intarit cercetatorilor convingerile cu privire la rolul genei GPC5.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: