Ateliere de patrimoniu

14 04. 2010, 07:00

Expoziţia, vernisata marti, 20 aprilie, la ora 18:00, cuprinde fotografii şi instalaţii video cu amprente arheologice, arhitecturale, cu imagini de peisaj şi etnografie realizate în cadrul parcursului UdV2009 "PE DRUMURILE ROMANE în TARA MOŢILOR" ediţia I, între Turda/Potaisa şi Roşia Montană/Alburnus Maior

Drumurile romane din Ţara Moţilor sunt puţin cunoscute şi necartografiate, deşi prin bogăţia de informaţii istorice pe care le poartă şi prin frumuseţea zonelor pe care le traversează, ele merită să fie introduse în turismul cultural şi sportiv, după modelul european.

Programul Pe Drumurile Romane în Ţara Moţilor" al Universităţii de Vară de restaurare de monumente şi situri, ce se desfăşoară în trei ediţii (2009, 2010, 2011), are ca scop recunoaşterea valorii istorice a acestor vestigii şi introducerea lor în reţeaua turistică a "Drumurilor Romane" din Europa. Filozofia proiectului este inspirată de Declaraţia ICOMOS de la Quebec din 4 octombrie 2008 de "păstrare a spiritului locului", prin salvarea patrimoniului material şi imaterial, mijloc novator şi eficient de contribuţie la dezvoltarea durabilă şi socială în întreaga lume.

În cadrul primei ediţii, între 21 august şi 5 septembrie 2009, studenţi şi doctoranzi participanţi la Program, viitori specialişti şi actori ai politicii de patrimoniu pe modelul european, împreună cu organizatorii, au parcurs zilnic diverse tronsoane în vederea re-identificării drumului roman ce lega Turda (Potaissa) de Roşia Montană (Alburnus Maior).

Observaţiile făcute pe teren au permis identificarea unor sectoare bine conturate din drumul roman în raza localităţilor Buru, Vidolm, Lunca Arieşului, Salcia si Lupşa. S-a constatat totodată că există porţiuni considerabile care au fost afectate în decursul timpului de eroziunea solului, alunecări de teren sau activităţi agricole, astfel că traseul rutier antic nu mai este vizibil în mod continuu.

RPER intenţionează să propună pentru clasare în lista monumentelor şi siturilor istorice tronsoanele conservate, care ulterior, în colaborare cu administraţia locală, să fie curăţate şi marcate pentru a putea fi incluse în circuitele turistice. De asemenea, traseele turistice identificate, care se suprapun parţial peste anticele drumuri romane, s-ar putea înscrie în rândul drumurilor verzi, accesibile doar drumeţiilor şi mijloacelor de transport nemotorizate şi nepoluante (cicloturism, turism ecvestru).

DESCOPERA lumea in care traiesti: