Frica din spatele rasismului

19 04. 2010, 11:57

Discriminarea rasiala este o forma de fobie sociala, inteleasa ca o dificultate resimtita de oameni de a actiona in public, din cauza fricii de a fi judecati de cei din jur. Cel putin aceasta este ipoteza sustinuta de rezultatele unui studiu realizat de echipa condusa de Andreia Santos de la Universitatea Heidelberg, Germania, pe un esantion de copii cu sindromul Williams.

Aceasta boala este una genetica, cauzata de absenta, la nivelul cromozomului 7, a 26 de gene, iar copiii afectati de ea au un caracter extrem de sociabil si sunt lipsiti de orice forma de inhibitie in fata celor din jur. Acum insa, cercetatorii germani au descoperit ca acesti copii mai prezinta o caracteristica: nu-i judeca pe ceilalti in functie de stereotipurile legate de etnie.

In cadrul studiului lor, oamenii de stiinta au aratat unui esantion de 40 de copii - 20 afectati de sindromul Williams si 20 sanatosi -, o serie de desene, reprezentari de femei si barbati apartinand mai multor etnii, cerandu-le sa le descrie atribuind fiecarui personaj o caracteristica pozitiva sau negativa. In timp ce copiii sanatosi au emis judecati potrivit stereotipurilor legate de sex si etnie, dovedind o preferinta pentru indivizi asemanatori lor, ceilalti nu au dat dovada de nicio prejudecata rasiala. Totusi, si acestia din urma au descris cele doua sexe cu imagini "sablon", ceea ce i-a facut pe cercetatori sa considere ca cele doua forme de discriminare - rasiala si sexuala-, sunt controlate de doua circuite cerebrale diferite.

"Este prima oara cand un studiu demonstreaza absenta totala a stereotipurilor rasiale intr-o populatie umana", a comentat Andreas Meyer-Lindenberg, unul dintre cercetatori.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: