A fost identificat un marker pentru cancerul de colon

21 04. 2010, 11:13

Echipa de cercetatori condusa de Gong Yang a descoperit ca nivelurile proteinei C reactive (CRP), o proteina produsa de ficat ca reactie la inflamatie, sunt mai ridicate decat valorile normale la femeile afectate de tumore la colon. Aceste teste de sange sunt utilizate in mod obisnuit ca markeri non-specifici pentru infectii si infllamatii, o versiune mai sensibila, denumita hs-CRP, fiind folosita pentru determinarea riscului cardiovascular.
Studii precedente au evidentiat existenta unei corelatii intre nivelurile de CRP ridicate si tumorele la colon, sustinand ipoteza conform careia o inflamatie cronica poate predispune la aparitia cancerului. Aceasta corelatie a ramas insa controversata din cauza esantionului mic de populatie studiat si a conditiilor experimentale.

De aceasta data, Yang si colegii sai au masurat si analizat insa nivelurile de CRP din probele de sange ale celor 75.000 de femei care au participat la Shanghai Women's Health Study. In urma studiului, Yang a ajuns la concluzia ca nivelurile ridicate de CRP sunt derivate in buna parte din raspunsul inflamator al organismului la tumore, astfel incat, CRP-ul poate fi considerat mai curand un marker tumoral decat un factor de risc.

Sursa: Le Scienze