Proteina care ne-ar putea face nemuritori

12 05. 2010, 13:01

Viermii inelati nascuti fara preteina denumita arestina au trait cu o treime mai mult decat in mod normala, in timp ce viermii cu o cantitate tripla a proteinei si-au redus vietile cu o treime.

Descoperirea ar putea avea implicatii capitale pentru oameni, deoarece majoritatea proteinelor viermilor are echivalenta umana, potrivit unui studiu coordonat de cercetatorul Jeffrey L. Benovic, de la Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara al Universitatii Thomas Jefferson. De exemplu, versiunea umana a uneia dintre aceste proteine ale longevitatii este PTEN, un binecunoscut atenunator tumoral.



Viermele inelat este un model folosit in studierea bolilor umane si a altor aspecte ale biologiei umane, deoarece anelidul, desi are structura genetica mai simpla decat cea a omului, prezinta si multe simililaritati cu acesta. Viermele are o singura gena arestina, in timp ce oamenii au patru. Viermii au numai 302 neuroni, comparativ cu cei aproximativ 100 de miliarde ai creierului uman. In plus, durata scurta de viata a acestor creaturi, de doua pana la trei saptamani, permite observarea eficienta a unor efecte asupra longevitatii lor.

Recenta descoperire nu este, insa, prima de acest fel. Cercetari anterioare au aratat cum activitatea unui factor de crestere similar insulinei (IGF-1) poate influenta longevitatea la viermi. Aceeasi legatura a fost constatata in cazul drosofilei, al soarecilor si al oamenilor. La fel ca si arestina, o activitate mai redusa a receptorului IGF-1 este benefica, sustine Benovic.

Sursa: LiveScience

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!