Sistarea vaccinarii anti-variolice a stimulat raspandirea HIV

19 05. 2010, 00:00

Variola este singura boala umana despre care se poate spune ca a fost eradicata, la nivel mondial - un mare succes al campaniei intense de vaccinare desfasurata in secolul XX. Ultimul caz de variola s-a inregistrat in 1977.

Vaccinarea anti-variolica a fost eliminata treptat, incepand din anii '50 si pana in anii '70.

Dar, incepand de atunci, s-a inregistrat o crestere exponentiala a numarului de cazuri de infectie cu HIV, virusul care provoaca SIDA.

Cercetatorii americani au testat in laborator globulele albe prelevate de la persoane recent imunizate impotriva variolei si au constatat ca imunizarea a redus de cinci ori capacitatea virusului HIV de a se multiplica in aceste celule.

Atat virusul variolei, cat si HIV, utilizeaza aceiasi receptori de pe suprafata globuleleor albe, pentru a se fixa de acestea.

Specialistii au tras concluzia ca imunizarea impotriva variolei a oferit, cel putin partial, o protectie impotriva infectarii cu HIV.

Desi datele obtinute nu sunt suficiente pentru a recomanda reluarea vaccinarii anti-variolice ca masura impotriva raspandirii HIV, oamenii de stiinta considera ca rezultatele constatate ar putea oferi noi perspective in cercetarile ce vizeaza obtinerea unui vaccin sau a a unor medicamente anti-HIV.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: