Sapunurile antibacteriene otravesc apele

23 05. 2010, 00:00

Ingredientul cu pricina se numeste triclosan si ajunge, din nefericire, in reteaua de ape freatice, rauri si lacuri, transportat odata cu apele uzate, atunci cand ne spalam cu sapun cu proprietati antibacteriene. Conform unui studiu comandat de U.S. Food and Drug Administration, in cazul animalelor si pasarilor care traiesc pe lacuri si rauri, triclosanul distruge ciclul hormonilor de crestere si reproducere. Cercetatorii americani sunt ingrijorati si de faptul ca, pe termen lung, triclosanul va duce la cresterea imunitatii bacteriilor fata de antibiotice.

Conform prestigiosului Environmental Science and Technologii, triclosanul este responsabil si pentru cresterea nivelului celor patru tipuri de dioxina care se intalnesc in apele Lacului Michigan.

Dioxinele sunt o clasa de poluanti care sunt legate de incidenta cancerului, a problemelor de crestere si dezvoltare, dezechilibrul sistemului imunitar, precum si al altor afectiuni grave.

Triclosanul a post produs pentru prima data in anul 1964, cand lumea medicala cauta un antibacterian puternic destinat dezinfectarii mainilor chirurgilor inainte de operatii. In decada anilor'80, periculoasa substanta a inceput sa fie folosita pe scara larga in cadrul sapunurilor de larg consum, pentru ca la nivelul anului 2001, nu mai putin de 76% din marcile de sapun lichid, au ajuns sa contina triclosan.

In prezent, triclosanul impreuna cu "ruda" sa, triclocarbanul, este folosit in deodorante, detergenti pentru vase, haine, geluri de ras, pasta de dinti, alaturi de peste alte 100 de tipuri de produse, incluzand aici si pesticidele.

Triclosanul a trecut fara probleme si in organismul uman. Conform unui studiu efectuat in anul 2007 de catre Centers for Disease Control and Prevention asupra unui esantion de 2 500 de cetateni americani, substanta a fost detectata in urina a circa 75% dintre subiectii testului, studii mai aprofundate descoperind triclosan inclusiv in laptele uman.

Sursa: DiscoveryNews


CITESTE SI :