Un termometru pentru dinozauri

27 05. 2010, 11:42

Dinozaurii precum T. rex aveau sangele clad sau rece? Cum isi reglau ei temperatura corporala? Si de ce evolutia a favorizat animalele cu sange cald? Aceste intrebari ii obsedeaza de multa vreme pe paleontologi; acum insa, un grup de cercetatori de la California Institute of Technology (Caltech) a facut un pas fundamental in directia obtinerii unor raspunsuri.

Intr-un articol publicat on line in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ei au descris prima metoda de masurare directa a temperaturii corporale a marilor vertebrate, care utilizeaza analiza radio-izotopica a elementelor rare in oase, in dinti si in gaoacea de ou.
Tehnica dezvoltata de oamenii de stiinta se bazeaza pe masurarea concentratiilor de carbon 13 si oxigen 18. "Acesti izotopi grei se leaga intre ei, iar aceasta legatura depinde de temperatura", a comentat Robert Eagle, unul dintre cercetatori. "La temperaturi foarte ridicate se observa o distributie mai intamplatoare a acestor izotopi, si un numar mai mic de agregari; la temperaturi mai scazute, acestea sunt in schimb mai multe", a precizat Eagle.

La animalele vii, aceste agregari pot fi detectate in reticulul cristalin format pe mineralul din care sunt formate oasele, dintii si coaja oului. "Cand mineralul este aruncat din circuitul sanguin, compozitia izotopica ramane <congelata> si poate fi conservata vreme de milioane de ani", a mai explicat cercetatorul.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: