Noi medicamente in lupta cu cancerul

14 06. 2010, 11:47

Am intrat intr-o noua era a tratamentelor anti-cancer: cea a diversificarii. Dupa chemioterapie, care actioneaza impiedicand multiplicarea celulelor tumorale (dar si a celor sanatoase), dupa asa-numita "targeted therapy", terapia "persoanlizata", care ataca tintele moleculare ale tumorelor (dar care se pare ca "trage" cam la nimereala), lupta cu cancerul devine tot mai complexa. Una dintre abordarile terapeutice cele mai originale are ca obiectiv nu atat sa atace tumora, cat ambientul din jurul acesteia. Avangarda acestei strategii a fost reprezentata de de compusii anti-angiogeneza, care blocheaza proliferarea vaselor sanguine si priveaza tumora de oxigen si nutrienti. In scurta vreme va aparea pe piata un medicament anti-melanom, denumit "ipilimumab", un anticorp monoclonal care actioneaza asupra sistemului imunitar al organismului si in mod deosebit asupra limfocitelor, indepartand un blocaj care impiedica aceste celule sa agreseze tumora: este noua imunoterapie. Principiul ei este similar celui al vaccinarii, o alta abordare in oncologie, iar primul vaccin contra tumorei la prostata a fost inregistrat recent in Statele Unite.

O a doua linie strategica, mult mai complexa, se serveste de caracteristici specifice metabolice sau genetice ale tumorei, aflate la baza cresterii sale necontrolate, si ataca puncte-cheie. "Caile care activeaza proliferarea celulelor sunt diferite si fiecare este caracterizata de o succesiune de evenimente declansate de un stimul. Iata ca este posibila blocarea, cu medicamente a acestor cai atat orizontal, cat si vertical", a explicat Filippo de Braud de la Institutul European de Oncologie de la Milano. Ideea specialistilor este aceea a unui medicament "multifunctional", adica unul capabil sa agreseze tumora pe mai multe fronturi, in acelasi timp: exista multe in faza de experimentare, dar niciunul in comert. Cele mai interesante, in opinia specialistului italian, sunt asa-numitele "small molecules", mici molecule care pot fi produse din bacterii, si nu din celule umane precum anticorpii monoclonali; acestea sunt formate dintr-un singur "lant", se pot scurta si lungi cu usurinta, nu dau reactii alergice si pot fi "incarcate" la extremitati cu alte molecule antitumorale. In asteptarea acestor noi compusi, oncologii se orienteaza tot mai mult, in clinici, catre cocktailurile de medicamente, pentru a le potenta efectul.

O alta directie de cercetare o reprezinta si genele, care deschid calea catre adevarata personalizare a tratamentului: cercetatorii incearca sa identifice unele dintre enzimele specifice ale celulelor stem canceroase, enzime din clasa chinazelor, impotriva carora sa-si indrepte actiunea medicamentelor.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: