Jupiter si impactul misterios

21 06. 2010, 11:44

Povestea a inceput pe 3 iunie, cand australianul Anthony Wesley, in timp ce scruta cea mai mare planeta din sistemul solar, a observat intamplator o "pata" si a filmat-o. In acelasi timp, in Filippine, un alt astronom amator, Chris Go, inregistra ceea ce initial s-a crezut a fi acelasi lucru, ulterior dovedindu-se ca este o a doua pata. De-atunci o sumedenie de specialisti si amatori au incercat sa gaseasca o explicatie fenomenului.

Pe 7 iunie, NASA a atintit asupra lui Jupiter cel mai puternic "ochi" orbital al sau, Hubble, analizand locul cu diferite lungimi de unda (vizibila, infrarosu si ultravioleta). Explicatia data este urmatoarea: corpul unei comete sau al unui asteroid cu dimensiunea de cativa kilometri a cazut in atmosfera lui Jupiter, explodand in urma impactului cu straturile mai inalte. Corpul probabil ca initial s-a faramitat, si fragmentul cel mai mare ar fi avut dimensiunea de circa doi kilometri.

Toti si-au amintit marea cadere de fragmente din cometa Shoemaker-Levy 9 in 1994, dar si anul trecut, pe Jupiter a avut loc un eveniment analog. Pe gigantul sistemului solar - spun astronomii - caderile de corpuri ceresti sunt cu siguranta mai frecvente decat se poate imagina si decat se inregistreaza intamplator. Forta de gravitatie a acestei planete mari atrage corpurile micute aflate in tranzit. Si chiar si ochiul satelitului Soho al Agentiei Spatiale Europene inregistreaza continuu comete care se prabusesc pe Soare. Iar daca acest corp in loc sa pice pe Jupiter ar fi cazut pe Terra, ar fi fost o catastrofa.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: