Home » D:News » Jupiter – lunetistul sistemului nostru solar

Jupiter – lunetistul sistemului nostru solar

Jupiter – lunetistul sistemului nostru solar
Publicat: 13.10.2008
Conform modelelor clasice ale interactiunii planetare, Jupiter joaca un puternic rol protectiv fata de Pamant si de celelalte planete din sistemul nostru solar. Modelele indica faptul ca uriasa planeta deviaza, prin uriasa sa forta gravitationala, cometele si corpurile astrale ce ar putea lovi Terra, anunta publicatia online ScienceNews.

Ultimele simulari computerizate ilustreaza, insa, o cu totul alta realitate. In locul rolului de protector, Jupiter are capacitatea de a se comporta asemenea unui lunetist si de a trimite cu precizie materialele cosmice direct catre Terra. Folosind un model computerizat al sistemului nostru solar, cercetatorul NASA, Kevin Grazier, a reusit sa demonstreze faptul ca vechile teorii erau gresite. Acesta a prezentat rezultatele studiului din care reiese faptul ca „deseurile cosmice”, materiale rezultate in urma coliziunilor din afara sistemului solar, au o traiectorie circulara si nu prezinta un pericol real pentru Terra. Tocmai gravitatia lui Jupiter, cea despre care se credea ca protejeaza Pamantul, este aceea care atrage aceste corpuri, trimitandu-le catre planetele din sistemul nostru solar.

„In simularile noastre, Jupiter este vinovat de majoritatea ciocnirilor dintre diverse resturi cosmice si Terra. In loc sa se comporte ca un scut, Jupiter era, in fapt, lunetistul care tragea asupra Pamantului”, a subliniat Grazier.

Sursa:ScienceNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase