A fost inregistrata muzica emisa de astrul solar

23 06. 2010, 11:34

Inregistrarea a fost realizata de echipa de cercetatori care deja in urma cu trei ani, in decursul unei conferinte a Royal Astronomical Society, a reusit sa explice, in detaliu, fenomenul acestei bizare armonii solare. Robertus von Fáy-Siebenbürgen, seful grupului de astronomi de la Universitatea Sheffield, a evidentiat felul in care enormele arcuri magnetice generate in coroana solara pot produce unde sonore propagate precum cele emise de corzile unei chitare.

Pentru a reusi sa reproduca sunetele, cercetatorii englezi s-au servit de imagini capturate de satelitul acestor arcuri magnetice, care pot atinge si lungimi egale cu 96.000 km, accelerand apoi frecventa astfel incat urechea umana sa le poata auzi (frecventa sunetelor emise este inferioara pragului minim percepibil de catre om).
Desi potrivit cercetatorilor care au ascultat-o, melodia este "cu adevarat plicticoasa". "a fost frumos sa auzim pentru prima oara aceste sunete emise de o sursa atat de mare si de puternica. Ne aflam in fata unei muzici care ne va permite sa studiem Soarele dintr-o perspectiva noua, si sa intelegem mai bine ceea ce se intampla in straturile externe, unde temperaturile ajung la milioane de grade", a explicat profesorul Robertus von Fáy-Siebenbürgen

Arcurile magnetice, au mai precizat expertii, vibreaza "gadilate" de explozii puternice care survin la baza lor. Undele acustice generate de fiecare dintre aceste explozii calatoresc la o viteza care poate varia de la 45.000 la 90.000 mile/ora, putand elibera o energie egala cu cea a milioane de bombe cu hidrogen.

Studiul cercetatorilor britanici i-ar putea ajuta pe astronomi sa prevada teribilele furtuni solare. Un lucru util, avand in vedere ca, saptamana trecuta, NASA a amintit ca activitatea solara creste progresiv, consecinta acestui fapt fiind niveluri de energie magnetica foarte ridicate in sistemul solar. Iar acestea, spun specialistii, ar putea sa scoata din uz in scurt timp toata aparatura electrica, lasand planeta "pe intuneric".

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: