Home » D:News » Se construieste prima sonda care va zbura aproape de Soare

Se construieste prima sonda care va zbura aproape de Soare

Se construieste prima sonda care va zbura aproape de Soare
Publicat: 09.05.2008
O nava spatiala a Laboratorului pentru Fizica Aplicata a Universitatii John Hopkins va ajunge mai aproape de Soare decat oricare alta sonda pana in prezent. Cercetatorii se asteapta ca informatiile culese in aceasta calatorie temerara sa revolutioneze tot ceea ce stim pana in acest moment referitor la Soare si vantul solar.

N.A.S.A. sustine ambitiosul proiect al laboratorului, care urmareste studierea fluxului particulelor incarcate pe care Soarele le elibereaza in spatiu. Sonda va fi localizata intr-o pozitie avantajoasa din coroana solara, care va permite observarea procesului producerii vantului solar. 
Carcasa sondei, fabricata din compusi de carbon, va trebui sa reziste la o temperatura de aproximativ 2 600 grade Fahrenheit si sa infrunte valurile de radiatii si praf cosmic, la niveluri neexperimentate pana in prezent.

Laboratorul de Fizica Aplicata va proiecta si construi nava, a carei lansare este programata pentru 2015. Satelitul compact va cantari aproximativ 455 de kilograme, avand un diametru initial de 2,8 metri si o grosime  a carcasei de 16 centimetri. Doua panouri solare se vor retracta sau extinde pe masura ce nava se va apropia sau departa de Soare, pentru a se asigura expunerea acestora la temperaturi si niveluri de energie suportabile.
La apropierea de Soare, nava trebuie sa reziste unei intensitati de 500 de ori mai mare decat o nava care orbiteaza in jurul Pamantului.
O parte din tehnologia de fabricare a acestei sonde pilot este asemanatoare cu cea folosita la construirea satelitului Messenger, care si-a completat primul zbor in jurul planetei Mercur in luna ianuarie a acestui an.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase