Depresia afecteaza simtul mirosului

16 08. 2010, 11:51

Daca pana acum si alti cercetatori au remarcat ca boli precum depresia, schizofrenia si alte dereglari mentale au capacitatea de a le altera celor afectati abilitatea de a capta mirosuri si parfumuri, expertii germani au incercat sa inteleaga mecanismul prin care acest lucru se intampla. In studiul lor, oamenii de stiinta au inrolat 21 de pacienti cu depresie majora si 21 de voluntari sanatosi, expunandu-i in mod progresiv la substante tot mai parfumate.

Concomitent, cercetatorii au studiat cu ajutorul rezonantei magnetice bulbii olfactivi ai participantilor la experiment, adica acea parte a creierului care garanteaza eficienta nasului uman in detectarea mirosurilor. A reiesit ca la cei suferind de depresie, bulbii olfactivi sunt cu 15% mai mici decat la cei sanatosi, acestia din urma fiind capabili sa detecteze mirosurile mult mai rapid.

Potrivit expertilor, volumul bulbului olfactiv si depresia sunt doua elemente corelate in neurogeneza, adica in procesul de nastere a noilor neuroni, si este cunoscuta capacitatea acestei dereglari de a inhiba acest mecanism in creier, mai ales la nivelul hipocampului. Studiul cercetatorilor germani deschide noi perspective in ceea ce priveste tratamentul depresiei: volumul bulbului olfactiv va putea fi folosit ca instrument de masurare a eficacitatii unei terapii.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI: