„Ridurile” de pe fata Lunii

20 08. 2010, 12:12

Aparatura aflata la bordul "Lunar Reconnaissance Orbiter" (sonda care din luna iunie 2009 orbiteaza in jurul Lunii) a detectat faptul ca aceasta contractare a razei produce un efect secundar pe suprafata satelitului. Gasindu-se prea "inghesuite" una in cealalta, faliile din care este compusa scoarta incep sa impinga, creandu-se niste umflaturi care amintesc de imaginile cu Marele Zid Chinezesc, preluate de satelitii artificiali.
"Ridurile" Lunii au fost remarcate prima oara de misiunile Apollo 15, 16 si 17 la inceputul anilor '70, dar acelor "cicatrice" nu li s-a dat prea multa importanta, poate si pentru ca observatiile s-au limitat la o cincime din suprafata aflata in apropierea ecuatorului.

Acum insa, sonda NASA a descoperit alte 14 astfel de umflaturi - cu o lungime de cateva zeci de km si o inaltime de circa o suta de metri -, distribuite de-a lungul intregii suprafete a Lunii. "Sunt efectul racirii din interiorul Lunii si dateaza din vremuri relativ recente", a explicat Thomas Watters, cercetator la Intitutul Smithsonian, unul din semnatarii studiului aparut in revista Science.

Watters nu poate preciza data exacta a aparitiei primelor riduri pe chipul Lunii. Se limiteaza la a exclude ca ele ar fi aparut cu peste un miliard de ani in urma, epoca in care racirea progresiva a nucleului a stopat total activitatea vulcanica. Din acel moment doar impactul cu meteoritii a modificat aspectul exterior al Lunii.
Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: