Urina ar putea fi cheia pentru energie ieftina

22 08. 2010, 00:00

Sistemul inventat de oamenii de stiinta poate testa daca urina este intrebuintabila in celulele de combustie, ca alernativa a hidrogenului inflamabil sau a metanolului toxic. Activitatea celor de la Universitatea Heriot-Watt se concentreaza pe studierea ureei sau a carbamidei, un fertilizator produs in masa si componenta majora a urinei umane si animale.

Noul Sistem Energetic pe baza de carbamida ar putea oferi o alternativa energetica netoxica, ieftina si usor transportabila, sunt de parere specialistii. Solutia propusa de folosirea ureei este tot mai des folosita in cazul vehiculelor de mare tonaj, pentru reducerea emisiilor daunatoare, asadar o infrastructura globala in acest sens este deja oarecum pusa la punct.

Creatorii noii tehnologii vad un viitor al aplicarii extractului de uree in celulele de combustie chiar si pentru submarine, sau in dispozitivele de generare a energiei folosite de armata in zone izolate, cum sunt deserturile si insuele.

Sistemul se afla in stadiul de prototip, dar daca acest material regenerabil va putea fi folosit ca o sursa de energie viabila si prietenoasa cu mediul, atunci multi oameni din intreaga lume se vor bucura de beneficiile sale.

Celulele de combustie sunt dispozitive electrochimice, capabile sa transforme energia chimica in electricitate, cu generare de caldura ca efect secundar, fara manifestarea unei combustii. Celulele de combustie traditionale includ, in general, hidrogen sau metanol intr-o parte si oxigen sau aer in cealalta, separate intre ele de o membrana speciala, conductoare de ioni.

Sursa: STVNews

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: