Secretul ketaminei

01 09. 2010, 11:51

Potrivit cercetatorilor de la Yale University, autorii studiului, aceasta molecula actioneaza asupra proceselor moleculare care duc la formarea rapida de noi sinapse intre neuronii din cortexul profrontal, restaurandu-le probabil pe cele deteriorate de stresul cronic. Iata de ce ketamina, cunoscuta si sub numele de "Special K", functioneaza in cazurile de depresie rezistente la terapiile traditionale.

Echipa de cercetatorii americani, condusa de Ronald Duman, a studiat efectul administrarii unor doze mici de ketamina la un grup de cobai afectati de o forma grava de depresie, si care nu raspundeau la tratamentul cu antidepresive. Ketamina insa, s-a demonstrat eficace, reducand cu 70% simptomele depresiei la animale.

Lucrul cel mai important potrivit cercetatorilor este insa ca substanta si-a facut efectul in doar cateva ore, in loc de saptamani, cum se intampla in cazul tratamentelor cu medicamente traditionale. Impresionati, Duman si colegii lui au incercat apoi sa identifice "harta" efectelor moleculare in cortexul prefrontal al soarecilor. Astfel s-a descoperit ca substanta actioneaza formand noi sinapse intre neuronii din aceasta arie cerebrala. "Cascada de reactii declansata de ketamina este fundamentala. Intelegerea completa a mecanismului aflat in spatele actiunii ei va permite identificarea de noi tinte pentru medicamente", a explicat George Aghajanina, unul dintre cercetatori.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: