Fenomen “in premiera”, observat la CERN

22 09. 2010, 11:40

Un fenomen "nemaivazut pana acum" a fost observat in cadrul unuia dintre cele patru experimente ale acceleratorului de particule cel mai mare din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN din Geneva. Printre ipotezele luate in considerare de cercetatori este si cea potrivit careia ar fi vorba despre materia primordiala, aparuta imediat dupa Big Bang.

Anuntul, facut de cercetatori la un seminar CERN, vine la nici 6 luni de la primele coliziuni, fenomenul fiind observat in cadrul experimentului Cms (Compact Muon Solenoid), coordonat de italianul Guido Tonelli de la Institutul National de Fizica Nucleara din Italia.

Potrivit lui Tonelli "este prea devreme pentru a intelege exact despre ce este vorba. Exista 5 sau 6 ipoteze diferite, dar in acest moment ar fi prematur sa tragem concluzii. Ceea ce observam este un fenomen nou, si intentionam sa-l studiem in detaliu". Ipoteza cea mai "seducatoare" este insa ca ar fi vorba despre ceva foarte asemanator plasmei de cuarci si gluoni produsa in primele 20-30 microsecunde dupa Big Bang.

O stare similara a materiei a fost pana in prezent produsa doar cu ioni grei in acceleratorul RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider), al Laboratoarelor Brookhaven, din Statele Unite.

Sursa: La Repubblica