Daca suntem atat de inteligenti, de ce ni se micsoreaza creierele?

08 01. 2011, 00:00

Afirmatia-bomba vine de la antropologul Universitatii din Wisconsin John Hawks, care, enumerand, in cadrul unei lucrari, o lista de schimbari produse asupra scheletului si craniului uman dupa Epoca de Piatra, a adaugat nonsalant ca "de asememenea, este limpede ca si creierul ni s-a miscorat".

Potrivit cercetatorului, continutul cranian al omului s-a aflat intr-o dezvoltare permanenta vreme de aproximativ doua milioane de ani, de-a lungul evolutiei. Dar, la un moment dat, a inceput manifestarea procesului invers.

Din date propriu-zise reiese ca in ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului uman barbatesc s-a diminuat, de la 1.500 centrimetri cubi, la 1.350 cc, pierzand un fragment de dimensiunea unei mingi de tenis. Creierul feminin s-a micsorat si el in proportie aproximativ similara.

Iar schimbarea a avut loc indiferent de pozitia geografica - in Asia, Europa, Afrlica, peste tot. Mai mult, daca aceasta rata de "comprimare" isi va mentine evolutia si in urmatorii 20.000 de ani, creierele speciei noastre se vor apropia, ca dimensiune, de cele care caracterizau specia Homo erectus, o ruda care a trait cu o jumatate de milion de ani in urma si care avea un volum cerebral de numai 1.100 cc.

Conform unor teorii, misterul creierului micsorat ar avea ca raspuns faptul ca un craniu de mari dimensiuni ar fi fost necesar supravietuirii in Paleoliticul Superior, perioada caracterizata de frig si de activitati exterioare caminului. O alta perspectiva sustine ca craniile s-au dezvoltat pentru a se adecva unei diete bazate pe iepuri, caprioare, vulpi si cai. Prin urmare, pe masura ce hrana noastra a devenit mai usor de cpnsumat, si capetele noastre s-ar fi oprit din crestere. In plus, se pare ca, pe masura de societati complexe au inceput sa se formeze, creierele "au intrat la apa", deoarece oamenii nu mai aveau nevoie sa fie atat de inteligenti pentru a supravietui.

Sursa: Discovermagazine

Descopera lumea in care traiesti: