Cercetătorii propun redefinirea kilogramului

24 01. 2011, 13:02

Kilogramul este singura unitate de bază din Sistemul International de Unităţi (SI), definită, încă, printr-un obiect fizic - un cilindru din platină-iridiu, păstrat din 1889 în seifurile Biroului Intarnaţional de Măsurări (BIPM), din Franţa.

Recent, evaluări executate constant vreme de peste un secol au indicat, însă, o modificare de 50 micrograme a masei prototipului international - echivalentul unui fir de nisip - comparativ cu cele câteva zeci de copii existente.

Cum stabilitatea kilogramului este crucială, deoarece el formează baza din care multe alte unităţi de măsură derivă, BIPM consideră propice dezvoltarea unei noi definiţii a acestuia, bazată pe o proprietate fizică fundamentală, mai degrabă nesubiectivă.

În fapt, chiar astăzi, luni, 24 ianuarie, cercetători din toată lumea se vor aduna în cadrul Societăţii Regale (academia natională de ştiinţe a Marii Britanii), pentru a-şi prezenta progresele referitoare la recalcularea kilogramului în conformitate cu o noţiune cunoscută sub denumirea de "constanta Planck".

Printr-un consens mondial, cercetătorii au condus experimente întru stabilirea unei legături dintre masă şi constanta Plank, comparând măsurători electrice şi mecanice. Totuşi, o nouă definire a kilogramului nu se poate formula înainte ca rezultatele testelor obţinute în laboratoarele din toată lumea, să cadă în acord.

Sistemul Internaţional de Unităţi este cel mai întrebuinţat sistem de măsurări la scara mondială, pentru comerţ şi ştiinţă, fiind constituit din şapte unităţi fundamentale: metru, kilogram, secundă, amper, kelvin, candelă şi mol (moleculă-gram). Exceptând kilogramul, niciuna dintre aceste unităţi nu are ca punct de referinţă un obiect fizic.

Originile acestui sistem pot fi urmărite până în Franţa secolului al 18-lea, el fiind reorganitzat internaţional ca sistem metric standard încă din anii '60. Metrul a fost şi el definit cândva ca distanţa dintre două linii trasate pe un prototip de platină-iridiu, dar acum este stabilit prin raportare la viteza luminii.

Sursa: Reuters

Descoperă lumea în care trăieşti: