Australienii au cucerit Polul Sud pe schiuri, stabilind un nou record

29 01. 2012, 00:00

James Castrission, contabil, în vârstă de 29 de, ani şi Justin Jones, om de ştiinţă, în vârstă de 28 de ani, au schiat 2.270 de kilometri pentru a termina această călătorie anevoioasă. Cei doi au reuşit să învingă oboseala teribilă, rănile şi halucinaţiile apărute din cauza lipsei somnului şi a hranei.

„Este un sentiment fantastic. Nu pot să descriu euforia pe care o simt acum”, a declarat James Castrission.

Aventurierii au ajuns la Polul Sud pe 31 decembrie, reuşind, totodată, să-şi treacă în palmares cel mai lung traseu parcus pe schiuri. Recordul precedent a fost stabilit în 2009, când Cecilie Skog şi Ryan Water reuşeiseră să străbată pe schiuri 1.800 de kilometri.

Înainte de plecare, cei doi s-au îngrăşat aproximativ 20 de kilograme fiecare întrucât călătoria necesita un consum de energie fabulos. Doar echipamentul pe care l-au avut de transportat cântărea 160 de kilograme.

Caloriile ingerate de aceştia în fiecare zi pot fi echivalate cu 15 burgeri de vită, însă condiţiile grele i-au făcut să întârzie, motiv pentru care au fost nevoiţi să-şi raţionalizeze hrana. În cele 89 de zile petrecute pe drum, cei doi australieni au avut de înfruntat ninsori teribile, un vânt ce sufla cu peste 70 km/h şi o temperatura medie ce nu depăşea minus 25 de grade Celsius.

Cei doi australieni nu sunt la prima călătorie „extremă”. În 2007-2008, James şi Justin au parcurs 3.300 de kilometri pe Marea Tasmaniei într-un caiac.

Sursa: AFP