Secretele războiului de 30 de ani: rămăşiţe a peste 47 de soldaţi dezvăluie morţile brutale pe care le-au suferit

11 06. 2017, 17:30

Războiul de 30 de ani a durat din anul 1618 până în 1648 şi a izbucnit din cauza neînţelegilor dintre catolici şi protestanţii din Sfântul Imperiu Roman. Deşi majoritatea bătăliilor au avut loc în Germania, unele dintre ele au afectat şi alte ţări din Europa, informează Mail Online. 

Nu au fost doar bătăliile cele care au provocat un număr uriaş de decese, foametea şi bolile au avut un impact devastator asupra populaţiei. În 2011, arheologii au descoperit un mormânt uriaş în Lutzen, pe care l-au excavat într-un bloc de 55 de tone. În prezent,  arheologii din State Office for Heritage Management and Archaeology Saxony- Anhalt au analizat rămăşiţele a 47 de soldaţi din acest calup. 

În urma analizelor, experţii au descoperit că majoritatea soldaţilor aveau urme de tăieturi pe oase, însă nu cuţitele au fost cele care au provocat majoritatea morţilor. Aproximativ jumătate din bărbaţi au fost ucişi din cuza împuşcăturilor, 21 dintre aceştia suferind răni la nivelul capului, 11 dintre aceştia având şi în momentul examinărilor glonţul în craniu. 

Doi dintre soldaţii decedaţi aveau gloanţe în gură, lucru pe are soldaţii îl făceau deseori pe câmpul de luptă pentru a-şi putea reîncărca rapid armele. De asemenea, analizele au dovedit că soldaţii erau răniţi anterior luptei lor finale, majoritatea având răni în proces de vindecare.  În cadrul mormântului au fost găsite foarte puţine urme de haine, ceea ce relevă că hainele soldaţilor au fost îndepărtate înainte ca aceştia să fie îngropaţi. Arheologii sugerează că majoritatea soldaţilor au luptat în cadrul armatei suedeze. 

,,Putem afirma că locuitorii din Lutzen nu erau prea pozitivi privind moartea soldaţilor, indiferent de tabăra din care făceau parte. În timpul Războiului de 30 de ani, orice bătălie provoca distrugere şi foamete pentru populaţia rurală,” afirmă cercetătorii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce a fost, de fapt, Războiul de Iarnă?
 
A existat, într-adevăr, o linie fierbinte ce făcea legătura între SUA şi Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece?
 
Soldatul care a luptat de partea a trei forţe diferite, împotriva unui singur inamic: sovieticii
 
Cercetătorii au găsit un parazit mortal, vechi de 30 de milioane de ani, care afectează şi astăzi oamenii