Home » Istorie » 11 descoperiri arheologice care dovedesc că trecutul încă deţine multe secrete

11 descoperiri arheologice care dovedesc că trecutul încă deţine multe secrete

Publicat: 22.04.2017
Încă din copilărie unele persoane sunt fascinate de descoperirea comorilor şi a trecutului.

Iată 11 descoperiri arheologice importante din trecut, pornind de la imagini impresionante:

1. Arheologii în timp ce studiază capul de piatră al lui Olmec

Credit: National Geographic 

Olmecii au fost o societate care a existat din anul 1.500 î.Hr. până în 400 î.Hr.  în America Centrală. Civilizaţia construiau capete uriaşe din piatră care cântăreau între 6 şi 50 de tone. Până în prezent cercetătorii nu au reuşit să explice modul în care olmecii reuşeau să construiască astfel de structuri. 

2. Ruinele unui aşezământ medieval din Scoţia

Credit: National Geographic 

Aşezarea a existat din jurul secolului XV î.Hr până în secolul XVII d.Hr. Rămăşiţele caselor, nenumărate artefacte şi opere de artă au supravieţuit până în prezent. 

3. Un scafandru ajuns într-un ponor din Mexic

Credit: National Geographic 

Ponoarele apar atunci când tavanul unor peşteri se prăbuşeşte permiţând pătrunderea apei din subteran. În trecut erau utilizate de către mayaşi ca surse de apă şi altaruri pentru sacrificii. Studiul ponoarelor le-a oferit cercetătorilor nenumărate informaţii despre civilizaţia mayaşă.

4. Un bărbat din regatul Mustang din nordul Nepalului cară rămăşiţe umane descoperite într-o criptă funerară

Credit: National Geographic 

Rămăşiţele a 27 de persoane, bărbaţi, femei şi copii au fost descoperite într-o peşteră artificială din Nepal. Pe oase sunt urme de tăieturi, scheletele au stat în criptă timp de 1.500 de ani. 

5. Imaginea aeriană a Leptis Magna din vestul Libiei

Credit: National Geographic 

Este unul dintre cele mai mari şi mai bine conservate oraşe romane construite în timpul domniei lui Augustus şi Tiberius. Până în prezent, ruinele au reuşit să supravieţuiască, arheologii făcând deseori descoperiri în această zonă. 

6. Castelul din Palenque

Credit: National Geographic 

Principala structură a oraşului străvechi Palenque este palatul cu patru turnuri. O astfel de strucutră nu a mai fost descoperită în alte oraşe mayaşe. Experţii consideră că mayaşii utilizau turnul pentru a privi razele soarelui care cad pe inscripţiile de pe templu în ziua solstiţiului de iarnă. 

7. Bastonul din mormântul faraonului Tutankhamun 

Credit: National Geographic 

Bastonul este decorat cu forma unui nubian captiv. Conform unei versiuni, faraonul ţinea bastonul cu decoraţiunea în jos pentru a simboliza umilinţa nubienilor. 

8.  Luis Leakey şi familia sa căutând rămăşiţele primilor oameni în Olduvai Gorge

Credit: National Geographic 

Paleontologul Luis Leakey a fost un puternic susţinător ar teoriei evoluţiei şi a descoperit nenumărate rămăşiţe care i-au confirmat credinţa. În Olduvai Gorge, după 30 de ani de excavări, a descoperit craniul unei persoane predecesoare a omului modern. 

9. Sute de soldaţi de teracotă şi cai în mărime naturală fiind poziţionaţi pentru a proteja mormântul Împăratului Qin Shi Huang

Credit: National Geographic 

Conform dorinţei împăratului, statuile trebuiau să acompanieze în lumea de dincolo. 

10. Megaliţii din Stenness

Credit: National Geographic 

Precum cele din Stonehenge, există multe legende asociate acestor pietre scoţiene. Printre cele mai acceptate ipoteze este cea în care pietre sunt utilizate pentru sacrificiu. 

11. Mumia lui Otzi, descoperită în 1991 în Tirol

Credit: National Geographic 

Conform studiilor, Otzi s-a născuf în jurul anului 3.300 î.Hr. ceea ce îl face să fie cea mai veche mumie din Europa. După analizele ADN experţii au descoperit că din cei 4.000 de oameni care au trăit în Tirol, 19 erau rude cu Otzi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase