Unul dintre momentele stranii din istorie. Cum a încercat cavaleria franceză să captureze o flotă olandeză prinsă în apele îngheţate

04 01. 2018, 00:00

În barurile din zonă se spuneau poveşti despre aventurile marinarilor din apele îngheţate de blocurile de gheaţă gigantice, de asemenea se spunea nenumărate poveşti din timpul războiului. Conform SmithsonianMag, în acea noapte se ştia că mai mulţi soldaţi francezi se apropiau de oraş, Cu câteva zile în urmă fusese declarată independenţa, iar liderii vechii republici fuseseră demişi. Însă printre provinciile care acum făceau parte din noua Republică Batavă  nu se afla şi localitatea Den Helder, aflată la 24 de kilometri de Amsterdam. Republica Batavă, numită şi Batavia, a fost o republică ce a înglobat, între 1794 – 1806, majoritatea teritoriului actual al Ţărilor de Jos. A fost prima şi cea mai durabilă dintre republicile clientelare franceze.

Localnicii din Den Helder aşteptau extaziaţi sosirea soldaţilor revoluţionari din noua Republică Franceză. Revoluţia era reală, bătăliile de pe mare şi de pe uscat fuseseră câştigate, se discuta despre un viitor prosper. Aproape de mijlocul nopţii detaşamentul francez ajungea în oraş. Însă căpitanul de la bordul navelor a observat că în zare flota olandezilor era prinsă în gheaţă. În acea perioadă, francezii luptau împotriva olandezilor. Atunci când generalul francez Jean-Charles Pichegry i-a ordonat amiralului olandez Johan Williem de Winter, care lucra pentru francezi, să se ocupe de situaţie, de Winter a trimis o infanterie şi o cavalerie pe 22 ianuarie pentru a captura navele olandeze. 

Însă între timp căpitanul a aflat că revoluţionarii au preluat conducerea guvernului, iar războiul a fost suspendat temporar. În cele din urmă nu a avut loc nicio bătălie uriaşă, ambele flote au încheiat un acord în timp ce aşteptau noi ordine. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Artistul James Blunt “a prevenit declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial”
 
Hannibal – destinul unui razboinic
 
Sitting Bull
 
La Muzeul Naţional Cotroceni este organizată o expoziţie de uniforme româneşti şi străine (1860 – 1914)