O scrisoare recuperată de pe epava RMS Titanic a fost vândută cu o sumă record. Ce a făcut-o atât de valoroasă – FOTO

25 10. 2017, 19:00

Scrisoarea i-a aparţinut lui Oskar Holverson, un pasager de la clasa I şi om de afaceri din acele vremuri care a murit în timpul scufundării. Bărbatul a scris scrisoarea pentru mama sa pe 13 aprilie 1912, cu o zi înainte ca nava să lovească aisbergul. 

La o săptămână de la scufundarea Titanicului, echipele au început să recupereze din obiectele personale, cât şi cadavrele pasagerilor. Scrisoarea a fost descoperită pe corpul lui Holverson, împăturită într-un carneţel ce se afla în buzunarul său. 

Scrisoarea este specială deoarece ”este singura care a supravieţuit scufundării navei în nordul Atlanticului,” afirmă Andrew Aldridge, din cadrul casei de licitaţii unde a fost vândută scrisoarea. Scrisoarea este valoroasă şi datorită faptului că în ea este descrisă nava, mâncarea şi pasagerul John Jacob Astor, cel mai bogat om din acea perioadă. 

Credit: Henry Aldridge and Son Auctioneers

RMS Titanic a fost una dintre cele mai mari nave din lume când a pornit în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la lansarea pe apă, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, pachebotul s-a lovit de un aisberg, provocând o tăietură în carenă pe o lungime de 90 m din cei 300 m ai navei. Aceasta s-a scufundat 2 ore şi 40 de minute mai târziu, la ora 2:20 a.m. în dimineaţa zilei de 15 aprilie.
 
Cea mai mare catastrofă maritimă din istorie a inspirat mai multe filme de ficţiune, dintre care cel mai celebru a fost realizat de James Cameron, în 1997.
 
Din cei 2.500 de pasageri aflaţi la bordul Titanicului, la prima sa cursă transatlantică, 1.491 au pierit în naufragiu.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
Uriaşa epavă a Titanicului este devorată, pe fundul oceanului, de o bacterie microscopică
 
Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie
 
O nouă ipoteză răstoarnă tot ce se ştia până acum despre Titanic. De ce s-a scufundat, de fapt, celebrul vapor
 
Misiune secretă de salvare a ”comorii” de pe Titanic, în valoare de peste 180 de milioane de euro