Prima şi singura pisică trimisă în spaţiu va avea în sfârşit memorialul pe care îl merită, la 54 de ani de la eveniment

11 11. 2017, 18:30

This browser does not support the video element.

Pisica a fost lansată cu racheta Véronique AG1 şi a zburat la 157 de kilometri deasupra Pământului, unde a experimentat pentru scurt timp imponderabilitatea, scrie Live Science.

Racheta a avut de şase ori viteza sunetului, care a expus patrupedul la o forţă impresionantă de 9,5 G. După 15 minute, s-a întors în siguranţă pe Pământ, în viaţă şi fără probleme.

Foarte simplu, o pisică obişnuită a devenit o celebritate. Din păcate însă, Félicette nu a avut popularitatea căţeluşei Laika sau a cimpanzeului Ham. „În ultimii 54 de ani, povestea primei şi singurei pisici trimise în spaţiu a fost în mare parte uitată. Merită un monument adecvat”, au precizat iniţiatorii proiectului care doresc să îi construiască monumentul care va consta într-o statuie de bronz a pisicii.

Félicette a fost una dintre cele 14 pisici selctate de programul spaţial francez care au urmat antrenamente specifice călătoriei în spaţiu. Misiunea aceasta a ajutat Franţa să aibă a treia agenţie spaţială din lume ca importanţă (după cele ale Uniunii Sovietice şi a Statelor Unite).

„Atunci, savanţii din întreaga lume doreau să înţeleagă cu lipsa forţei gravitaţionale poate afecta animalele şi dacă acestea pot supravieţui în spaţiu”, precizează iniţiatorii proiectului.

Pisica a fost aleasă datorită dispoziţiei sale liniştite şi pentru că era mai uşoară ca altele. După întoarcerea pe Pământ, pisica a fost analizată în laboratoare şi, după câteva luni, a fost din păcate eutanasiată pentru a fi examinaţi electrozii implantaţi în creier.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Femeile datorită cărora s-au obţinut programele spaţiale de succes ale NASA

Test reuşit: noua rachetă cu care Rusia vrea să reintre în cursa spaţială

După 30 de ani şi 196 de miliarde de dolari, NASA spune adio navetei spaţiale (VIDEO)

Indienii s-au alăturat cursei navetelor spaţiale reutilizabile, lansând astăzi un vehicul de mici dimensiuni